Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z Liberce do Drážďan a Žitavy budou dál jezdit vlaky Trilex

Z Liberce do Drážďan a přes Německo do Ústeckého kraje budou dál jezdit vlaky Trilex. Společnost Die Länderbahn (dříve Vogtlandbahn) získala ve společné německo-české veřejné soutěži zakázku až do roku 2031. Dopravce zachová současný komfort poskytovaných služeb a na některých úsecích ho i zvýší, mimo jiné vybaví soupravy plochými obrazovkami a bezplatným přístupem na internet.

Smlouvu s dopravcem na další období podepíšou zástupci Libereckého a Ústeckého kraje, Dopravního svazu Horní Lužice a Dolního Saska (ZVON) a Dopravního svazu Horní Polabí (VVO) v pátek. „Na základě této smlouvy zajistí Die Länderbahn dopravní obslužnost v příhraniční oblasti," řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (SLK). V první fázi v roce 2019/2020 na trase Liberec - Drážďany, v dalším období přibudou spojení například z Drážďan do Görlitz a také z Liberce přes Žitavu do Varnsdorfu a Seifhennersdorfu.

„Podpis té smlouvy se odkládal, protože byla u vrchního zemského soudu v Drážďanech podána stížnost na průběh výběrového řízení," řekl Sviták. Ze soutěže vyloučili jednu z firem, když nedoložila všechny potřebné doklady. To bylo předmětem stížnosti, kterou musela řešit Komora pro veřejné zakázky Svobodného státu Sasko v Lipsku a vrchní zemský soud. Die Länderbahn bude v prvním roce jezdit za cenu 181 korun za kilometr a v dalším období se cena sníží na 137 korun. Cena je podle Svitáka srovnatelná s tou, za kterou dopravce jezdí dnes.

Společného dopravce vybíraly v soutěži české kraje s německými partnery poprvé před deseti lety právě pro trať z Liberce přes Žitavu do Varnsdorfu a Seifhennersdorfu. Do roku 2010 tam dopravu zajišťovaly České dráhy, Railtrans a Deutsche Bahn. Od prosince 2010 na základě veřejné soutěže jezdí celou trasu jediná německá společnost Vogtlandbahn (dnes Die Länderbahn) pod značkou Trilex. V prosinci 2014 převzala také vlaky z Liberce do Drážďan a o letních víkendech zajišťuje navíc i železniční spojení z Liberce do Doks k Máchovu jezeru.

Autoři | Foto Trilex

Štítky Německo, železnice, trilex, vlak, Liberec, Drážďany, Vogtlandbahn, Žitava, Ústecký kraj, Jan Sviták, Starostové pro Liberecký kraj, Varnsdorf, Seifhennersdorf

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Liberce do Drážďan a Žitavy budou dál jezdit vlaky Trilex  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.