Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sněhulák u Globusu by se měl proměnit v jednoduchý ovál

Komplikovaná křižovatka v Liberci - Růžodole, která je na příjezdu k obchodní a průmyslové zóně Sever, bude jednodušší. Ještě do konce letošního roku by se nepřehledná soustava okružních křižovatek, jíž Liberečané přezdívají Sněhulák, měla proměnit v jednoduchý a přehledný ovál.

Křižovatka v Růžodole patří k nejrušnějším ve městě, denně tudy projedou tisíce automobilů. Situace se tam výrazně zhoršila před osmi lety, kdy v severní zóně otevřeli hypermarket Globus, přibývá tam i průmyslových podniků. Kolony jsou tam na denním pořádku. "Vybudování nájezdu ve směru od Globusu na Prahu by mělo celé křižovatce výrazně ulevit," poznamenal vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp. Dnes musí motoristé projet kruhový objezd, aby mohli vyjet směrem na Turnov a Prahu, nová nájezdová rampa je tam navede přímo

Stavbu financuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) s využitím evropských dotací. Rampa a úprava křižovatky přijdou zhruba na 20 milionů korun. Stavba si vyžádá částečné omezení provozu, což průjezd křižovatkou ještě zkomplikuje. Vedle stavby nájezdové rampy bude také třeba rozšířit silnici 35 o připojovací pruh a vybudovat napojení na kruhovou křižovatku. Práce začnou v pondělí 25. května, hotovo by mělo být do 15. listopadu.

Pomalu popojíždějícím kolonám na sněhuláku pod průmyslovou zónou Sever v Růžodolu možná za pár let úplně odzvoní. Podle dopravních odborníků dochází ke kolapsu dopravy především kvůli jedinému vjezdu do nákupní zóny Géčko. Už minulé vedení města plánovalo nové napojení na silnici I/35 poblíž dnes budované čerpací stanice mezi Svárovem a Růžodolem a to formou kruhového objezdu. Z dokončené křižovatky by se řidiči dostali také na druhou strany silnice, do ulice Oblouková, kde má podle návrhu vzniknout další kruhový objezd pro lepší dopravní obslužnost z Pavlovic a Stráže nad Nisou.

Celý projekt je ale podle všeho ve fázi příprav a řidičům by nové napojení do průmyslové zóny mohlo začít sloužit až v roce 2020. Náklady se odhadují na 200 milionů korun.

Zdroj: ČTK

Štítky Globus, kruhový objezd, Růžodol, průmyslová zóna, silnice, Liberec, Praha, Ředitelství silnic a dálnic, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

George Storek

Není mi stále moc jasné, jak by měl plánovaný sjezd do průmyslové zóny od Chrastavy ulehčit dopravě. Z Chrastavy sjíždím do Liberce právě přes sněhuláka skoro každý den a nikdy předemnou nestojí víc než dvě tři auta. Největší zácpa je vždy že směru od Kauflandu a od centra, tudíž si myslím, že tento problém sjezd od Chrastavy nijak nevyřeší.

Středa, 20. května 2015, 22:04Odpovědět

Sněhulák u Globusu by se měl proměnit v jednoduchý ovál  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.