Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Senioři v Liberci začali dohlížet na přecházení silnic u škol

Senioři začali dnes v Liberci dohlížet na bezpečné přecházení silnic u dvou základních škol. Zatím jde o zkušební fázi projektu. Zapojili se do něj tři senioři, snahou bude jejich počet zvýšit na deset. "Cílem je jednak zapojit veřejnost a také určitým způsobem vypomoci městské policii rozšířit její působnost o přechody, které by pokryli právě senioři," uvedla mluvčí strážníků Daniela Bušková.

Dva senioři vybavení zastavovacím terčíkem dnes dohlíželi na přecházení silnic na sídlišti Rochlice a na náměstí Míru v Ruprechticích, třetí bude mít na starost Vesec. Senioři oblečení do reflexní vesty jsou zatím ve společné hlídce se strážníky, časem budou sloužit samostatně. "V první řadě jsem mu poradil, aby bezhlavě na přechod nevstupoval a udržoval oční kontakt s řidiči," uvedl strážník Zdeněk Bak, který byl na přechodu v Dobiášově ulici. Podle něj ne každý řidič před přechodem zastaví a někteří dokonce pokyny strážníka ignorují. "Takže je lepší vyčkat, zastavit děti. Říci jim, ať počkají a nechají projet auto," dodal.

Na přechodu u rušné silnice, kudy ráno projedou stovky aut, s ním dnes byl sedmdesátiletý Jiří Dufek. Přiznal, že před první službou byl trochu nervózní. "Bezpečnost dětí ale za to stojí," vysvětlil, proč se rozhodl do projektu zapojit.

Liberec se inspiroval v zahraničí, především v anglosaském světě, kde podobné školní patroly již desítky let existují a sestávají nejen ze seniorů, ale rovněž ze studentů či přímo učitelů. Projekt na podobné bázi funguje i ve Vsetíně či Mladé Boleslavi. "Rozhodli jsme se o spolupráci v projektu požádat právě seniory, protože to podle nás bude mít několikanásobnou přidanou hodnotu. Jednak ukážeme dětem, že senioři zdaleka nepatří někam na okraj společnosti, ale naopak jsou pro nás i v penzi velmi potřební," uvedl již dříve náměstek primátora Ivan Langr (Změna pro Liberec).

Není to jediná oblast spolupráce strážníků a seniorů v Liberci. Senioři z řad kurýrů prevence kriminality například pomáhají při šíření osvěty mezi svými vrstevníky - varují je před nepoctivými prodejci.

Zdroj: ČTK

Štítky silnice, Liberec, projekt, Ruprechtice, Liberec VI-Rochlice, Ivan Langer, Jiří Dufek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senioři v Liberci začali dohlížet na přecházení silnic u škol  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.