Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Raspenavě a Frýdlantu se dočkají nových železničních stanic

Modernizace léta opomíjených železničních tratí v Libereckém kraji bude i v příštím roce pokračovat. Vedle již zahájené výstavby nové stanice v České Lípě, která přijde zhruba na miliardu korun, by se rekonstrukce měly dočkat trati a nádraží ve Frýdlantu a Raspenavě na Liberecku. Je to zhruba za 450 milionů korun, řekl dnes Pavel Blažek, jednatel společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji.

"V Raspenavě a ve Frýdlantu projdou stanice kompletní modernizací, budou tam nová nástupiště s bezbariérovým přístupem," popsal rozsah plánovaných prací Blažek. Modernizace čeká podle něj i tratě z Frýdlantu do Mníšku a z Raspenavy do Bílého Potoka. Ty čeká modernizace zabezpečovacího zařízení, zároveň na trati do Mníšku bude zvýšena rychlost. "Celá ta akce by měla přinést zvýšení stability železniční dopravy na trati z Liberce do Frýdlantu," dodal Blažek.

Liberecký kraj má dobře rozvinutou železniční síť, je ale většinou jednokolejná a není elektrifikovaná. Navíc je zastaralá a podle odhadů by potřebovala modernizaci za 21 miliard korun. V minulosti se do ní ale investovalo jen málo. Rekordní byl letošní rok, kdy Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) investovala do modernizace, oprav a rekonstrukcí železničních tratí v kraji 3,1 miliardy korun. Je to víc než za posledních deset let dohromady. Hlavním důvodem byla snaha dočerpat co nejvíce peněz z končícího Operačního programu Doprava I.

I v příštích letech budou ale opravy pokračovat, slíbil při nedávné návštěvě v Liberci generální ředitel SŽDC Pavel Surý. Už letos začala rekonstrukce nádraží v České Lípě, která ho posune blíž k městu a zvýší komfort pro cestující. "Celá akce přijde zhruba na miliardu, dalších 1,8 miliardy korun by se v příštích dvou letech mělo investovat i do modernizace železniční trati a stanic z České Lípy na Liberec," dodal Surý. Rekonstrukce čeká podle něj i trať z České Lípy na Litoměřice, ale i další úsek trati z Turnova na Hradec Králové. Vlaky by tam pak podle něj mohly jezdit až stokilometrovou rychlostí. "Aby pro cestující byla železniční doprava komfortní a konkurenceschopná," dodal Surý.

Štítky Raspenava, Frýdlant, Liberecký kraj, železnice, Pavel Blažek, Česká Lípa, rekonstrukce, Pavel Surý, Správa železniční dopravní cesty, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Raspenavě a Frýdlantu se dočkají nových železničních stanic  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.