Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Oldřichov zůstává pro nákladní dopravu uzavřen, zmrazky se silničáři pokusí odstranit ocelovým pluhem

Pro nákladní dopravu nad šest tun zůstane nadále uzavřená na Liberecku silnice III. třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo. Původně se měla otevřít dnes dopoledne, stav vozovky to ale stále neumožňuje. Předpokládá, že uzavírka potrvá do úterního rána. Zvýšenou opatrnost doporučují silničáři v Libereckém kraji pro další místa. Některé stoupání v horách ráno autobusy nevyjely.

Desetikilometrový úsek přes Oldřichovské sedlo je pro kamiony uzavřený 11. den. Sníh se sice podařilo z vozovky odstranit, přesto je pro ně stále nebezpečná. "Jak prší a sněhová vrstva se odpluhovala, tak pod tím jsou ledovaté plotny. Sice je posypáváme, ale pro kamiony by to bylo stále nesjízdné," řekl krajský dispečer zimní údržby Pavel Pospíšil. Zmrazky se podle něj pokusí během dopoledne odstranit traktory s ocelovou radlicí. Pokud se to nepovede, nasadí silničáři odpoledne těžký pluh.

Opatrní by podle dispečera měli být motoristé i na dalších silnicích III. tříd v horách, které se neošetřují chemicky. "Jak se odpluhovala sněhová vrstva, tak jsme se dostali na ledovatá místa. To hodně klouže," uvedl. Ráno se kvůli tomu nedostaly linkové autobusy na Benecko nebo několika menších obcí u Rokytnice nad Jizerou. "Řidiči s ohledem na bezpečnost cestujících tam ani nezajížděli," dodal Pospíšil.

Chemicky udržované silnice v kraji jsou mokré, zvýšenou opatrnost přesto doporučují silničáři i pro ně, zejména v horských oblastech. "Povrchy jsou prochlazené a jak na ně padá teplý déšť, tak to může namrzat, i když jsou ošetřené," řekl dispečer.

Meteorologové očekávají, že dnes bude zataženo s deštěm nebo mrholením, ojediněle budou mlhy. Ráno mohou být srážky ještě ojediněle i mrznoucí. Odpoledne by srážky měly postupně ustávat. Nejvyšší denní teploty budou od dvou do pěti stupňů, na horách mezi jedním a čtyřmi stupni.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky silnice, Liberecký kraj, Oldřichovské sedlo, Raspenava, Mníšek nad Hnilcom, Pavel Pospíšil, nákladní doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oldřichov zůstává pro nákladní dopravu uzavřen, zmrazky se silničáři pokusí odstranit ocelovým pluhem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.