Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nigerijská delegace se přijela inspirovat do Liberce. Zajímalo ji bezkontaktní placení jízdného

Liberecký dopravní podnik přivítal před několika dny návštěvu z jednoho z největších měst Afriky, nigerijského Lagosu. Právě vedení dopravního podniku tohoto dvanáctimilionového města se potýká se závažným problémem, kdy jejich řidiči zatajují část tržeb za jízdné. Peníze si pak nechávají pro vlastní potřebu, což se oprávněně dopravnímu podniku nelíbí. Bezkontaktní nákup jízdenek, který Liberec zavedl jako třetí hned po Londýně a Chicagu, by situaci mohl vyřešit.

„Přijeli na pozvání našeho partnera, firmy Mikroelektronika z Vysokého Mýta, která vyvíjí elektronické validátory, známé z autobusů a tramvají,“ řekl ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar.

Členy delegace byli bankovní specialista Olugbenga Adams a představitelé tamních dopravců Adedayo Aderugbo a Ayodeji Olomojobi.

„V podstatě chtějí odbourat, aby se v jejich dopravě platilo v hotovosti. Což je problém, protože jejich vozový park čítá 430 autobusů, je to skutečně obrovské město, jedno z největších v Africe,“ podotkl Michal Kudrnáč, obchodní manažer pro zahraniční trhy firmy Mikroelektronika, která elektronické validátory vyvíjí.

Právě kvůli bezkontaktním platebním terminálům se v Liberci střídá jedna zahraniční návštěva za druhou. „Jelikož jsme byli třetím městem na světě, které nabídlo placení bezkontaktní platební kartou, tak jsme se stali určitou výkladní skříní pro dodavatele těchto systémů. Návštěva z Nigérie byla u nás už potřetí, předtím jsme přivítali například delegaci z Kazachstánu,“ doplnil ředitel.

Placení bezkontaktní platební kartou je od půlky loňského roku možné ve všech tramvajích libereckého dopravního podniku na linkách číslo 2 a 3. Páteřní tramvajová trasa z Lidových sadů do Horního Hanychova je nejvytíženější v Liberci, denně přepraví 22 tisíc lidí, to je stejně jako celá MHD v Jablonci nad Nisou. Stejným systémem by dopravní podnik také rád vybavil zbylé tramvaje pendlující mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou a všechny autobusy. Pro první etapu nakoupil dopravní podnik 32 strojků za zhruba milion korun, dva jsou rezervní. Celkem jich bude podnik potřebovat asi 200. 

Štítky dopravní společnost, Liberec, návštěva, Afrika, Londýn, Chicago, Lagos, Mikroelektronika, Michal Kudrnáč, Vysoké Mýto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nigerijská delegace se přijela inspirovat do Liberce. Zajímalo ji bezkontaktní placení jízdného  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.