Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec zavádí placení parkovného SMS zprávou, délku parkování si ale nenavolíte

Parkovné v Liberci zaplatíte od 1. června SMS zprávou. K hotovostnímu a nedávno představenému systému placení platební kartou zavádí vedení města třetí způsob, kterým můžou řidiči uhradit státní na městských parkovištích. Systém je podobný tomu, jaký znají cestující MHD pro nákup jízdenek. Nevýhodou placení parkovného pomocí SMS jízdenek je vyšší cena, kdy řidič platí pět korun navíc za odeslanou zprávu a také nemožnost navolení délky parkování.

SMS zprávou, která vyjde na 25 korun, budou moci řidiči zaplatit parkovné na 45 minut v zóně A, na hodinu zóně B a E, dvě hodiny v zóně C a celý den v zóně D. Pro zaplacení stačí zaslat zprávu ve tvaru například LB3 3L45678 (LB3 je číslo parkovacího automatu a 3L45678 registrační značka automobilu).

Strážníci při kontrole nepotřebují žádný doklad o zaplacení. „Po vyfocení poznávací značky vozidla okamžitě strážník pozná, jestli vůz, který nebude mít lístek za oknem, má parkovné uhrazeno či nikoliv,” vysvětluje náměstek primátora pro technickou správu majetku Tomáš Kysela (ANO).

Vedení města už v březnu spustilo možnost bezhotovostní platby přes chytrý telefon nebo tablet. Řidiči se pro využití služby nejprve musí zaregistrovat na www.parking.liberec.cz, kde každý uživatel může přihlásit až tři registrační značky a stejně tolik běžných platebních karet. Podmínkou je také navolení platby přes chytrý telefon nebo tablet.

„Motoristé, kteří se do systému jednou zaregistrují a založí si v něm účet, nebudou muset například už nikdy zadávat místo parkování. To za ně provede GPS v jejich telefonu automaticky,“ vysvětlil náměstek primátora.  Na řidičích zůstává jen volba, ze které karty a za jaký vůz chtějí úhradu za parkování z virtuálního terminálu uskutečnit. „Účet za platbu jim přijde okamžitě do mailu, nebo může zamířit rovnou k jejich účetní,“ dodává náměstek.

Cena parkovného je pro řidiče platící v hotovosti i kartou stejná. Řidičům systém dovoluje také prodloužit si parkování, aniž by se museli vracet k autu. „Řidičům s tím zvýší komfort. Vyhnou se stresu z nezaplaceného parkování a hrozbě pokuty,“ podotkl ředitel městské policie Ladislav Krajčík.

Foto pixabay.com

Štítky SMS, Liberec, parkování, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec zavádí placení parkovného SMS zprávou, délku parkování si ale nenavolíte  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.