Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V tramvaji do Jablonce bude možné platit bezkontaktní kartou

V tramvaji do Jablonce nad Nisou budou mít cestující od července možnost zaplatit jízdenku bezkontaktní platební kartou. Dosud tuto možnost měli lidé jen na libereckých tramvajových linkách 2 a 3 z Lidových sadů do Hanychova. V budoucnu chce dopravní podnik systém dál rozšiřovat a strojky pro bezkontaktní platby vybavit i autobusy v Liberci a Jablonci.

Cestující v Liberci mohou za jízdenky platit bezkontaktní platební kartou od listopadu 2014, loni od července se systém rozšířil na všechny tramvaje linek 2 a 3. Zájem o bezkontaktní platby podle Wejnara mezi cestujícími roste, nemusejí už shánět papírové jízdenky nebo platit u řidičů. "Zatímco v prvních čtyřech měsících loňského roku bylo takto prodáno zhruba 5000 jízdenek, letos za stejné období evidujeme již téměř 28 tisíc transakcí," řekl ředitel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) Luboš Wejnar. Bezkontaktní platby využívají i turisté, strojky proto komunikují nejen česky, ale i anglicky, německy a polsky.

Ve druhé etapě bylo podle ředitele dopravního podniku dovybaveno strojky 35 tramvají, zajišťujících provoz do Vratislavic a Jablonce na linkách 5 a 11. V tramvaji bude možné koupit nejen jízdenku za 26 korun na cestu z Liberce do Jablonce a opačně, ale také dvacetikorunové jízdenky platné jen v Liberci pro cestu do Vratislavic a také společnou přestupní jízdenku pro Liberec a Jablonec, která platí 75 minut a přijde na 38 korun. "Tuto jízdenku lze použít v městské dopravě v obou městech i na meziměstské lince a dá se s ní libovolně přestupovat," řekl Wejnar.

Dopravní podnik už podle ředitele připravuje další etapu, která by měla bezkontaktní platby umožnit i v autobusech v Liberci a Jablonci nad Nisou. Připravil projekt za více než 20 milionů korun, na který žádá evropské dotace. "Chceme zlepšit naše systémy a také nakoupit 170 tzv. validátorů pro autobusy. Také bychom rádi zakoupili 30 nových automatů do tramvají, které se využívají na lince 11. Nové automaty už by měly umožnit platbu jak mincemi, tak bezkontaktní platební kartou," doplnil ředitel. Dopravní podnik by chtěl pořídit také automaty, které umožní dobíjet předplatné. Zatím ho musí cestující v hotovosti platit na přepážkách.

Štítky Jablonec nad Nisou, Liberec, platba, dopravní společnost, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V tramvaji do Jablonce bude možné platit bezkontaktní kartou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.