Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Běžci budou v sobotu soupeřit s tramvají. Kdo zvládne rychleji trať z Lidových sadů do Hanychova?

Liberec má zase jeden světový unikát, tentokrát ale v pozitivním slova smyslu. Nikde jinde ve světě nejspíš nenajdete nadšence, kteří by se snažili předběhnout tramvaj jedoucí podle jízdního řádu. Netradiční souboj tramvaje s běžci na téměř devítikilometrové trati se podruhé poběží tuto sobotou. Běžci i tramvaj vystartují ve 14:00 z Lidových sadů společně musí překonat centrum Liberce a dostat se až do Horního Hanychova na tramvajovou točnu.

Závod pojmenovaný „Tramvaj ještě neřekla poslední slovo“ se běžel už v loňském roce. Tehdy ale nešlo o ohlášenou událost a řidič tramvaje, která vezla cestující, byl poměrně překvapen, že ho celou trasu stíhá několik běžců. Tehdy se běželo v opačném směru.

Jízda tramvaji z Horního Hanychova do Lidových sadů tehdy trvala celých 26 minut. Nejrychlejší z běžců, organizátor sobotního závodu Jan Schulhof, zvládl tuto vzdálenost za 24 minut a 20 sekund. Druhý nejlepší běžec byl vloni Martin Staněk. Svedl těsný souboj s tramvají a „doběhli“ do cíle takřka ve shodném čase.

Odezva akce byla veliká na poli sportovním i mediálním. Jen na Facebooku v tuto chvíli sleduje událost přes 2 tisíce lidí a i z toho důvodu se ji rozhodl dopravní podnik podpořit. „Dopravní podnik vypraví na závod speciální spoj. Tramvají, proti které se poběží, budou moci jet fanoušci, a tím být „u toho“. Přáním všech zúčastněných je, aby se akce stala tradiční záležitostí, která bude patřit ke koloritu města Liberec a bude medializovat zábavnou formou městskou dopravu v centru města,“ řekla mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

Právě nejrychlejší z běžců z prvního ročníku se netají tím, že mu inspirací pro tenhle závod byl moment, když mu jednou těsně před nosem ujela tramvaj. Už tehdy se nevzdal a rozhodl se ji doběhnout. V moment, kdy tramvaj začal dohánět, odbočila souprava do vozovny. "Na tuhle starou křivdu jsem nezapomněl a po letech jsem se rozhodl, že zkusím s tramvají tentokrát vyběhnout já," vysvětlil Schulhof.

Start závodu je v sobotu ve 14:00 na zastávce MHD v Lidových sadech. Fanoušci můžou do tramvaje nastupovat už ve 13:15 v Tatranské ulici. Závod se koná za běžného provozu a je třeba dodržovat silniční pravidla.

Štítky sad, Liberec, Liberec XIX-Horní Hanychov, dopravní společnost, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

Napište komJsem nadšená vstřícným postojem DPMLJ, který akčně zareagoval na běžeckou výzvu a ještě vyšel vstříc fanouškům. Myslím, že postoj DPMLJ k občanům se za posledních pár let radikálně zlepšil, ať už tradičními akcemi jako je Čertovská jízda, vánoční zpívání v tramvaji, jízdami historickými tramvajemi a pod. Toto by mohla být nová hezká tradice. Fandím.entář...

Pátek, 1. července 2016, 09:36Odpovědět

Běžci budou v sobotu soupeřit s tramvají. Kdo zvládne rychleji trať z Lidových sadů do Hanychova?  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.