Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jak bezpečně na kole, poradili českolipští strážníci společně s Týmem silniční bezpečnosti

Jak ochránit sebe a své blízké na silnici? Jak se zviditelnit pro ostatní účastníky silničního provozu? Nebo co patří do povinné a doporučené výbavy jízdního kola? To vše se dozvěděli cyklisté, kteří se ve středu 27. července na cyklostezce v Manušicích setkali s preventivní akcí Městské policie Česká Lípa a Týmu silniční bezpečnosti.

Cyklistika je nejen oblíbenou volnočasovou aktivitou, ale stále více se stává běžným způsobem dopravy. Jízda na kole přináší nejen radost, ale má i nesporné pozitivní účinky na zdraví cyklistů. „Pravidelná jízda na kole prokazatelně zlepšuje zdravotní stav a přispívá k prodloužení délky života. Ti, kdo denně dojíždějí do práce na kole, čelí o 39 procent nižšímu riziku úmrtí na civilizační choroby. Dospělí, kteří se pravidelně věnují cyklistice, mají fyzickou kondici na úrovni jedinců mladších o 10 let, současně se prodlužuje průměrná délka jejich života o nemalé dva roky,“ říká Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Bohužel celá řada cyklistů neustále podceňuje rizika spojená s jízdou na kole. V loňském roce, podobně jako v roce 2014, u 30 procent nehod jimi zaviněných asistoval alkohol. Přitom již jedno malé pivo zvyšuje riziko účasti v dopravní nehodě se zraněním až 6x. Rovněž tak je často podceňován vliv technického stavu jízdního kola na bezpečnost. „V posledních 4 letech však došlo k 39 nehodám cyklistů, v jejichž důsledku utrpělo 5 z nich zranění těžká a dalších 32 se zranilo lehce,“ upozorňuje Roman Budský. Pozitivním zjištěním je, že cyklistické přilby používá stále více osob, o čemž svědčí statistiky závažných nehod. Zatímco v roce 2009 nemělo 90 procent usmrcených a 81 procent těžce zraněných na hlavě přilbu, v loni se jejich podíl snížil na 82 a 69 procent. Přesto je stále mnoho jezdců na kole, kteří jako by neslyšeli na argumenty odborníků, že pokud dojde k těžkému či dokonce smrtelnému zranění cyklisty, je ve 3/4 případů zasažena právě hlava či krk. Přitom ve 2/3 případů by bylo možné následky kolize zmírnit, neboť zranění hlavy jsou na místech, jež mohou být chráněna přilbou.

I letošní, již 6. ročník, projektu „Na kole jen s přilbou“ se však zaměřuje nejen na problematiku správného používání cyklistické přilby, ale i na další aspekty bezpečné jízdy na kole. Ke kampani za bezpečnější jízdu na kole se přidala i Městská Policie v České Lípě. „Jednalo se o preventivní akci, kdy strážníci společně s Týmem silniční bezpečnosti zodpovídali širokou paletu dotazů cyklistů týkajících se jak správného chování v silničním provozu, tak správného pečování o technický stav kola a používání přileb. Na každého bicyklistu navíc čekala pozornost v podobě reflexního doplňku,“ říká Romana Žatecká, starostka města Česká Lípa.  

Tisková zpráva

Štítky cyklista, cyklistika, Česká Lípa, Manušice, Roman Budský, havárie, Romana Žatecká

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak bezpečně na kole, poradili českolipští strážníci společně s Týmem silniční bezpečnosti  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.