Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kamiony kvůli rekonstrukci mostu křižují Frýdlantsko, situace se nemusí zlepšit ani po ukončení oprav

Frýdlantsko bojuje s nepříjemným problémem. Kvůli rekonstrukci mostu před polskou Bogatyniou, která potrvá až do konce listopadu, se na trasu mezi Habarticemi a Krásnou Studánkou přesunula kamionová doprava. Zvýšený počet kamionu na silnici I/13 ale dělá vrásky na čele starostům, kteří hledali možné řešení na mimořádném jednání bezpečnostní rady ve Frýdlantu.

„Ze strany Polska došlo k uvolnění průjezdu vozidel nad 12 tun přes hraniční přechod Habartice. Nám nezbývá než doufat, že Poláci po skončení oprav dopravní značky omezující tonáž ve směru na Habartice opět vrátí. Nicméně je to plně v jejich kompetenci,“ uvedl během jednání bezpečnostní rady ředitel Ředitelství silnic a dálnic Josef Jeníček.

A to by právě mohl být problém. Rekonstrukce mostu by měla skončit na konci listopadu, zda povolení vozidel nad 12 tun zůstane i po skončení oprav, není jasné. „Odborníci nám potvrdili, že řidičům kamionů se tato trasa přes Frýdlant na Habartice líbí a pokud nebudou značky znovu navráceny, budou ji využívat i po otevření původní trasy. A to pro nás není dobrá zpráva. Zatížení kamiony je totiž na Frýdlantsku v posledních měsících obrovské a přináší řadu problémů,“ řekl starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS).

Největší problémy působí zvýšená kamionová doprava na Albrechtickém kopci, kde byla právě kvůli kamionům přidána nová svodidla a silnice dostala v zatáčkách speciální zdrsňující nástřik. Připraveno je také prořezávání stromů v okolí silnice. Naopak v Mníšku se policisté začali více zaměřovat na dodržování povolené rychlosti a respektování červené na semaforech.

„Jednáme také s Policií ČR o tom, že by byl v případě krizové situace operativně v co nejkratší době zakázán vjezd kamionům z obou stran Albrechtického kopce. Ve směru od Liberce už od kruhového objezdu v Krásné Studánce. Tak, aby se komunikace neucpávala,“ podotkl Dan Ramzer. K tomuto kroku by mohlo být přistoupeno například při namrzání Albrechtického kopce nebo při sněhové kalamitě. Podobně to funguje i u druhé přístupové cesty na Frýdlantsko přes Oldřichovské sedlo.

Foto Martina Petrášková

Štítky Frýdlantsko, silnice, oprava, Habartice, Frýdlant, Liberec XXXI-Krásná Studánka, Dan Ramzer, Polsko, Ředitelství silnic a dálnic, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kamiony kvůli rekonstrukci mostu křižují Frýdlantsko, situace se nemusí zlepšit ani po ukončení oprav  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.