Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bezpečnosti dětí na silnicích věnoval Liberecký kraj pozornost i o prázdninách

Stejně jako v předcházejících letech Liberecký kraj věnoval pozornost bezpečnosti dětí v silničním provozu i o letních prázdninách. Tým silniční bezpečnosti navštívil sedm dětských táborů. Přivezl s sebou zajímavý program, kdy se na 490 dětí formou her a různých praktických cvičení seznámilo se zásadami bezpečného chování v silničním provozu. Lektoři Týmu byli připraveni odpovídat i na ty nejvšetečnější otázky.

A nebylo jich málo. Děti si osvěžovaly a prohlubovaly své znalosti zásad, jak se chovat jako chodci či cyklisté. Velký zájem byl o praktické ukázky zaměřené na správný výběr cyklistické přilby a zásady jejího používání. Ačkoliv jsou děti ve věku do 18 let povinny při jízdě v silničním provozu přilby používat, statistiky nehod naznačují, že tomu tak často není. „V loňském roce bylo těžce zraněno 22 cyklistů ve věku do 15 let, z toho 17 v důsledku vlastního zavinění. Varujícím poznatkem je, že téměř polovina lehce a šedesát procent těžce zraněných cyklistů nemělo na hlavě přilbu. Vysvětlení, proč by měly být přilby používány a co se může stát, pokud tomu tak není, je nejlepším motivátorem, aby naši nejmenší sami dbali na svou bezpečnost,“ uvádí Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. Došlo však i na to, jak správně cestovat v osobním automobilu. Děti se dozvěděly, jak důležité je být při jízdě kvalitně připoutaný. Velká pozornost byla věnována i tomu, jak vybrat správnou dětskou sedačku či podsedák.

Od roku 2013 je dopravní výchova povinnou součástí školních osnov. Děti se ve třídách průběžně seznamují s teoretickými zásadami správného chování v silničním provozu, nemalá pozornost je věnována i praktickému nácviku – ať na dopravních hřištích či při dopravě na akce konané mimo školu nebo školních výletech. Ovšem bez spolupráce s rodiči to nepůjde. „Při vzdělávání dětí od sebe nelze oddělit působení školy a jejich rodiny. Především menší děti se těžko vyrovnávají s tím, když něco jiného slyší o zásadách bezpečného a správného chování v silničním provozu ve škole a něco odlišného vidí u svých rodičů,“ říká Jan Polák, koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje. Liberecký kraj proto podporuje i dopravně preventivní akce určené široké veřejnosti. Právě tam se mohou děti a jejich rodiče dozvědět řadu zajímavých informací, jak se správně chovat na silnicích. A platí to nejen pro naše nejmenší, ale i jejich dospělý doprovod. Právě rodiče jsou pro děti vzorem. A platí to nejen pro ty nejmenší, ale také pro středoškoláky, kteří již pošilhávají po autoškole.

V průběhu letošních prázdnin navštívil Tým silniční bezpečnosti sedm dětských táborů. Na 490 dětí tak mělo možnost připomenout si zásady správného chování v silničním provozu. „Liberecký kraj však preventivní aktivity podporuje celoročně. Jedná se o desítky akcí určených široké veřejnosti. A také o dopravní výchovu ve školách, kde se ročně v rámci projektu „Chraňme naše děti“ uskuteční více než sto lekcí určených našim nejmenším. Jsou zaměřeny nejen na seznamování dětí s pravidly silničního provozu, ale i s nepsanými zásadami slušného chování,“ uzavírá Vladimír Mastník, radní pro dopravu Libereckého kraje.  

Tisková zpráva

Štítky Liberecký kraj, silniční provoz, cyklista, Roman Budský, Vladimír Mastník, silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezpečnosti dětí na silnicích věnoval Liberecký kraj pozornost i o prázdninách  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.