Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nájezd na průtah Libercem patří mezi nejrizikovější místa kraje

Nájezd na mimoúrovňové křižovatce silnic I/35 a I/14 v Liberci patří mezi nejrizikovější místa v Libereckém kraji. Od roku 2010 se tam stalo 27 nehod a deset lidí se zranilo. Nehody se tam stávají zejména za zhoršených podmínek při dešti nebo sněžení.

Úsek patří k nejvytíženějším v kraji, denně jím projedou tisíce aut. K mimoúrovňové křižovatce přijíždějí řidiči ve směru od sídliště Kunratická ve dvou pruzích silnice 14 devadesátikilometrovou rychlostí. V místě nájezdu na silnici 35 je jeden pruh a rychlost snížena na 50 kilometrů v hodině. "Bohužel, řidiči nedodržují předepsanou rychlost," uvedl komunikační inženýr dopravní policie v Liberci Vlastimil Malý. Za nepříznivých klimatických podmínek tak někteří ve smyku končí ve svodidlech nebo se střetnou s auty jedoucími po I/35, nájezd je totiž krátký a zatáčka ostrá. Malý se domnívá, že problém by pomohla vyřešit jen přestavba křižovatky s prodloužením nájezdu a zmírněním směrového oblouku. "Z hlediska dopravního značení jsme vyčerpali už všechny možnosti," dodal.

Obdobný názor má i auditor bezpečnosti dopravních komunikací David Pauk. "Samozřejmě lze dočasně aplikovat zdrsnění povrchu, aby tam nedocházelo ke ztrátě stability při přejezdu nivelity. Zásadní problematika ale je v nečitelnosti trasy, která pro neznalé řidiče není zřejmá. Tam se nabízí úprava napojení, ať už mostem nebo změnou uspořádání křižovatky," uvedl.

Mimoúrovňová křižovatka vznikla v první etapě výstavby silnice 14, která má zlepšit spojení Liberce s Jabloncem v letech 2002 až 2005. Zatím je hotový úsek od mimoúrovňové křižovatky ke kruhového objezdu poblíž sídliště Kunratická. Zbývá poslední etapa, úsek do Jablonce by měl být hotový v roce 2018.

Policie a dopravní odborníci dnes v Liberci upozornili i na další dva problematické úseky v kraji, které jsou na Semilsku. Jedním z nich je železniční přejezd na silnici druhé třídy v Horní Sytové zabezpečený jen dopravními značkami. "Pomohlo by zlepšení rozhledových poměrů odstraněním zeleně a v další fázi přejezd zabezpečit závorami i signalizací," uvedl dopravní inženýr semilské policie Jan Otmar. Na Semilsku je také nebezpečná jedna ze zatáček na silnici druhé třídy 283 u Košťálova. Má jiný poloměr než další zatáčky v tomto úseku. "Průjezd za zhoršených podmínek často vede ke ztrátě stability vozidla a nárazu do stromu," uvedl Pauk. Podle Otmara jsou zde problémy i s vodou a v zimě se tvoří zmrazky až do poloviny jízdního pruhu. "Chtělo by to nainstalovat svodidla, řešit odvodnění a do budoucna by bylo žádoucí zatáčku napřímit," dodal Otmar.

Autoři

Štítky Liberec, silnice, Liberecký kraj, okres Semily, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nájezd na průtah Libercem patří mezi nejrizikovější místa kraje  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.