Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Frýdlantsku praskají domy kvůli kamionům, policie je váží

Policie na Frýdlantsku častěji kontroluje a váží projíždějící kamiony. Na silnici 13 jich totiž výrazně přibylo. Dříve po silnici projížděly jen desítky nákladních aut na cestě do Polska a z Polska, od května jich jsou stovky. Důvodem je uzavřený most v polské Bogatyni. Kamiony komplikují dopravu, zvýšil se hluk i prašnost, domy kolem cesty praskají.

"Frýdlant se dnes stal tranzitním městem, těch kamionů přibylo obrovské množství, začínáme mít problémy jednak s prostupností Frýdlantu, dochází ale i ke škodám na majetku, praskají domy na nábřeží," popsal frýdlantský místostarosta Jiří Stodůlka (ODS).

Na trase podle něj navíc chybí odstavná parkoviště a další služby pro řidiče kamionů. "Nahoře na Albrechtickém kopci je velká odstavná plocha, kterou řidiči využívají k odstavování, ale to s sebou nese spoustu nepořádku," doplnil. Problémy působí i kamiony odstavené na čerpací stanici u vjezdu do Frýdlantu, které často zasahují do vozovky.

Červená na semaforu řidiče netrápí

Podle zástupce vedoucího dopravního inspektorátu Petra Imricha řidiči kamionů často nedodržují povolenou rychlost, v Mníšku projíždějí na červenou, problémem je i špatný technický stav nákladních aut a nedodržování povinných přestávek. Při dnešní kontrole už u prvního kontrolovaného vozu objevil technik závadu - olej kapající z pístnice, ale také deformovanou část nárazníku. Další kamion měl dokonce tři měsíce prošlou technickou kontrolu. Policie kontroluje kamiony na Frýdlantsku nejméně jednou do týdne a kontroly dělají i celníci.

Těžké kamiony nad 12 tun po silnici 13 do Polska v minulosti nejezdily. Omezení upravovala mezistátní dohoda, po vstupu obou zemí do schengenského prostoru ale padla. Poláci, kteří nechtěli, aby těžké kamiony jezdily přes Zawidów, ale průjezd na jejich straně značkami zakázali. Když se letos začalo pracovat na mostě u Bogatynie, omezující značení zmizelo.

Listopad rozhodne

„Ze strany Polska došlo k uvolnění průjezdu vozidel nad 12 tun přes hraniční přechod Habartice. Nám nezbývá než doufat, že Poláci po skončení oprav dopravní značky omezující tonáž ve směru na Habartice opět vrátí. Nicméně je to plně v jejich kompetenci,“ uvedl během jednání bezpečnostní rady ředitel Ředitelství silnic a dálnic Josef Jeníček.

A to by právě mohl být problém. Rekonstrukce mostu by měla skončit na konci listopadu, zda povolení vozidel nad 12 tun zůstane i po skončení oprav, není jasné. „Odborníci nám potvrdili, že řidičům kamionů se tato trasa přes Frýdlant na Habartice líbí a pokud nebudou značky znovu navráceny, budou ji využívat i po otevření původní trasy. A to pro nás není dobrá zpráva. Zatížení kamiony je totiž na Frýdlantsku v posledních měsících obrovské a přináší řadu problémů,“ řekl starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS). 

Práce měly skončit už v listopadu, podle posledních informací ale nebude most pro dopravu otevřen dříve než na konci května příštího roku. Největší problémy čekají na Frýdlantsku v zimě hlavně v Albrechtickém kopci. Policie proto počítá, že bude silnici 13 z Mníšku na Habartice při silném sněžení pro kamiony uzavírat podobně jako silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov.

Kamionová doprava působí problémy v zimě

Dopravní značení zakazující vjezd nákladních vozů na úsek silnice mezi Mníškem a Frýdlantem bude aktivováno v případě předpovědi kalamitních situací, ve kterých nebude možné zajistit sjízdnost komunikace, zejména ve stoupání u Albrechtic. „Řidiči budou informativním svislým dopravním značením upozorněni na uzavření tohoto úseku silnice již na státní hranici v obci Habartice a na mimoúrovňové křižovatce se silnicí I. třídy číslo 35 u Svárova, a to právě z toho důvodu, aby mohli využít průjezd do Polska u Hrádku nad Nisou,“ popisuje vedoucí odboru dopravy Jan Čáp

Právě Albrechtický kopec často v zimě blokují nákladní automobily a kamiony. I proto byla frekventovaná silnice během poslední zimy několikrát téměř neprůjezdná. 

Autoři | Foto Martina Petrášková

Štítky silnice, Frýdlantsko, policie, Frýdlant, Polsko, dům, Habartice, ODS, Jiří Stodůlka, Mníšek nad Hnilcom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Frýdlantsku praskají domy kvůli kamionům, policie je váží  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.