Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

5000 tun posypové soli. Technické služby finišují přípravy na zimu

Necelý týden zbývá technickým službám do zahájení zimní údržby. Každoročně od prvního listopadu musí být jejich technika připravena na nástrahy zimního období. Letos budou technické služby udržovat na území Liberce 407 kilometrů silnic a 165 kilometrů chodníků. Na starost mají také parkoviště, schodiště, zastávky MHD a další veřejná prostranství.

„V letošním roce máme připraveno 69 kusů naší mechanizace a 32 kusů externí techniky, kterou převážně využíváme na údržbu vozovek třetí kategorie, začišťování křižovatek a údržbu parkovišť. Máme zásobu 5000 tun posypové soli, 12 metrů čtverečných ekogritu a 600 tun drtě. Posypový materiál budeme průběžně doplňovat podle aktuálních klimatických podmínek,“ upřesnil vedoucí zimní údržby Petr Malaník.

Jako každý rok se technické služby na zimu chystají už v průběhu října, kdy se kontroluje a připravuje technika používaná k zimní údržbě, probíhá školení řidičů a dispečerů a do zásoby se naváží posypový materiál.

Zimní údržba je pro silničáře rozdělena podle důležitosti. Časové limity jsou dané zákonem o pozemních komunikacích, ale v Liberci jsou stanoveny limity o polovinu kratší. Silnice I. třídy by v celé šířce a délce měly být uklizeny do dvou hodin a druhé třídy do šesti hodin. Zbývající úseky silnic III. třídy do čtyřiadvaceti hodin.

Počet udržovaných silnic a chodníků rozšířili už před minulou zimou liberecké technické služby o několik kilometrů. Údržby se dočkaly například silnice v ulicích U Koupaliště, Šrámkova, Pod Dračím kamenem nebo chodníky na třídě Generála Svobody. Technické služby tyto lokality převzaly od městské správy nově do své péče. Na zimní údržbě se podílí 113 zaměstnanců a je řízena dvěma na sobě nezávislými dispečinky.

Uplynulá zima v Liberci byla podprůměrná, ale podobná té předchozí. Alespoň to vyplývá ze statistiky technických služeb. Náklady na údržbu komunikací dosáhly částky necelých 23 milion korun, což je desetinu více než v předchozím roce. Nejvíce práce měli silničáři v lednu, kdy napadlo přes 40 centimetrů sněhu. 

Štítky zima, silnice, technika, Liberec, Silniční zákon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

5000 tun posypové soli. Technické služby finišují přípravy na zimu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.