Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Osvětová tramvaj proti AIDS opět vyrazila do ulic Liberce

Ulice Liberce už potřetí brázdila osvětová tramvaj upozorňující na riziko nákazy AIDS. Právě na první prosincový den připadá mezinárodní den boje proti této zákeřné chorobě. Dopravní podnik proto ve čtvrtek vypravil na městskou linku speciální tramvaj, která nejen svezla cestující zdarma, ale navíc informovala o prevenci proti tomuto onemocnění, kterým ve světě onemocnělo už kolem 60 milionů lidí. Liberečané se navíc během čtvrtečního odpoledne mohli nechat bezplatně vyšetřit ve speciální sanitce na terminále MHD ve Fügnerově ulici.

Nápad osvětové tramvaje vznikl zhruba před patnácti lety v Praze, dnes už se projekt rozšířil také do Liberce, Brna, Ostravy, Olomouce, Plzně nebo také Opavy. „Pro cestující tramvají se snažíme mít připravené speciální materiály, které nejsou nudné a zaujmou. Máme pivní podtácky, jednoduché balíčky s prezervativy a lubrikanty,“ řekl na čtvrteční osvětové akci ředitel Domu světla České společnosti AIDS pomoc Jiří Pavlát.

O tramvaj je podle něho zájem různý. „V Liberci akci sám dopravní podnik propaguje, proto se k tramvaji lidé hlásí. Ne ve všech městech se tak propagaci daří,“ dodal.

Dobrovolnice z řad studentek zdravotní školy cestujícím v tramvaji zodpověděli veškeré dotazy týkající se tohoto zákeřného onemocnění. „Co lidé o nemoci neví, dozví se u nás. Zároveň jim poskytujeme informace, kde se mohou nechat testovat,“ doplnil Pavlát.

O mobilní poradnu, která byla v Liberci zastoupena speciální sanitkou, ve které se mohl každý nechat bezplatně vyšetřit, je ve všech městech zájem. Jen během letošního roku zrealizovali dobrovolníci 1400 testů a z nich bylo 14 HIV pozitivních, dalších sedm bylo pozitivních na syfilis.

Samotné testování probíhá odběrem malého vzorku krve. Výsledek se testovaný dozví za 10 až 15 minut. „Snažíme se na testování přilákat především lidi, které jsou ve zvýšeném riziku. V současné době je osmdesát procent HIV pozitivních ve skupině mužů a z toho sedmdesát procent jsou muži mající sex s muži. Prioritně se snažíme zaměřit na tyto skupiny,“ upozornil ředitel Domu světla České společnosti AIDS pomoc. Dalšími rizikovými skupinami jsou uživatelé sex byznysu a uživatelé drog.

Počet nakažených touto nevyléčitelnou nemocí, kterou se poprvé podařilo diagnostikovat v roce 1981, stále stoupá. V Liberci máme 72 případů HIV pozitivních. V těchto číslech nejsme nejhorší v republice, ale také ani nejlepší. „Od roku 1981 zemřelo v České republice na toto onemocnění několik stovek lidí. Dneska už ale naštěstí víme o tomto viru daleko víc, než jsme věděli dříve,“ shrnul ředitel Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Vladimír Valenta a dodal: „Jak velké riziko to je, ukazuje také číslo, že celkem patnáct procent nových pacientů se podaří odhalit až ve stádiu AIDS. Z počtu nemocných AIDS, kterých bylo za těch nějakých 30 let v naší republice kolem 500, tak to jsou zhruba dvě třetiny, které byly objeveny až ve  stavu AIDS. To jsou čísla, která pro nás nejsou optimální. Je proto potřeba upozorňovat na možnost testovat se.“

I kvůli velkému zájmu o testování letos dopravní podnik na akci vyčlenil tramvaj EVO 2 s největší kapacitou. „Problematika boje proti AIDS se musí neustále připomínat a musíme se mít neustále na pozoru. Jsem proto moc rád, že byl opět využit náš tramvajový provoz k propagaci. Na základě zkušeností z předchozích ročníků jsme se opět rozhodli pro vypravení tramvaje EVO 2 s velkou kapacitou,“ dodal ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar.

Během čtvrteční osvětové kampaně se ve speciální sanitce nechalo vyšetřit 22 mužů a 19 žen.

Foto

Štítky Liberec, AIDS, nemoc, dopravní společnost, Praha, Brno, Ostrava, Plzeň, Olomouc, Vladimír Valenta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Osvětová tramvaj proti AIDS opět vyrazila do ulic Liberce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.