Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na jabloneckém sídlišti Šumava přibude v míst k parkování

Jablonec nad Nisou připravuje revitalizaci druhého nejstaršího sídliště Šumava. Projekt počítá s vybudováním dalších 75 míst parkování, některé kontejnery na odpad by měly zmizet pod zem. Obnova se bude týkat i veřejné zeleně, vozovek a chodníků, ale také sportoviště. Projekt radnice rozdělila do osmi etap, první žádost o dotaci chce podat už v příštím roce.

"Projekt jsme rozdělili na osm etap, aby bylo možné předkládat žádost o dotace oddělených částí v průběhu osmi let, každá etapa respektuje horní desetimilionovou hranici nákladů," řekl Martin Wedell ze společnosti AF-CITYPLAN, která pro město projekt zpracovává. Podle primátorova náměstka Lukáše Pletichy (ČSSD) nedává město žádné z etap přednost. "Záleží na mnoha kritériích, v jakém pořadí bude postupovat realizace," dodal.

Největším problémem sídliště Šumava je parkování. V době výstavby sídlišť nikdo nepočítal s tím, že prakticky každá domácnost bude mít auto a některé dvě. "Parkování je na tomto sídlišti velký problém, auta stojí, kde se dá, často i proti dopravním pravidlům. Parkovací místa jsme upravili podle norem, některá jsme zrušili a vytvořili jsme nová. Celkem se nám podařilo najít 75 nových parkovacích míst," řekl Wedell.

Ze sídliště by mělo v budoucnu zmizet velké množství asfaltových ploch, některé z nich nahradili projektanti trávníky až k domům a srovnali terén. Navrhli nové chodníky, mírně posunuli autobusové zastávky, přidali přechody, jindy současné schodiště vyměnili za pohodlnější a širší. Drobně doplňovali zeleň. Ve Vysoké ulici navrhli alej, změnili orientaci posezení, kontejnerová stání přesunuli mimo přímý pohled, ale tak, aby byla dobře přístupná pro svozovou techniku. Navrhují modernizovat sportoviště, doplnit místo ke grilování a cvičební prvky pro seniory.

Projekt počítá zejména s revitalizací veřejného prostoru sídliště Šumava. "Dotace jdou použít jen na obnovu veřejných prostranství, nemůžeme za ně opravit žádnou budovu," uvedl Pleticha. Tím se obnova sídliště Šumava liší od loni dokončené revitalizace nejstaršího obytného souboru ve městě - Žižkův Vrch. Jeho obnova stála 195 milionů korun, z toho zhruba 55 procent zaplatila Evropská unie. Obnovou prošly nejen komunikace a veřejná prostranství, ale část peněz bylo možné použít i na opravy domů.

Autoři | Foto Jablonec nad Nisou

Štítky sídliště, parkování, Šumava, projekt, Jablonec nad Nisou, Lukáš Pleticha, ČSSD, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jabloneckém sídlišti Šumava přibude v míst k parkování  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.