Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Přívaly sněhu komplikují od rána dopravu. Přibývá nehod, pro kamiony zůstávají uzavřené tři silnice

Přívaly sněhu komplikují od rána dopravu v Libereckém kraji. Přes noc napadlo od pěti do 40 až 50 centimetrů sněhu. Nejméně nasněžilo na Českolipsku, nejvíc ho přibylo v Krkonoších. Stále sněží, navíc vane silný západní vítr, který na silnicích vytváří sněhové jazyky. Veškerá technika je v terénu, silničáři přesto doporučují, aby ti, kdo nemusí, na silnice nevyjížděli. Na Semilsku, Jablonecku a Liberecku by neměly kamiony vyjíždět do vyšších poloh, řekl dnes Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje.

Pro kamionovou dopravu jsou v Libereckém kraji uzavřeny tři silnice. Už v pondělí silničáři kvůli sněhu preventivně pro auta nad šest tun uzavřeli silnici třetí třídy přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu. Od úterního rána je uzavřena pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny také silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Od úterních 19:00 je uzavřena pro kamiony nad 3,5 tuny také silnice 13 z Mníšku přes Albrechtice na Frýdlant a dál do Polska. Na dodržování zákazu tam dohlíží policie. Doporučená alternativní trasa do Polska pro nákladní vozy nad 3,5 tuny vede přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou po silnici 35.

Dopravu zejména na Českolipsku komplikují také popadané stromy. Spadlý strom zastavil dnes ráno i provoz na železniční trati mezi Jedlovou a Svorem na Českolipsku. Do spadlého stromu tam najel rychlík. "Nikdo nebyl zraněn," řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík. Na trati je podle něj popadaných stromů víc a hasiči je před rychlíkem postupně odstraňují. Další vlaky na trati nahradily podle Joklíka autobusy.

Kvůli odklízení popadaných stromů musela být ráno uzavřena silnice 268 u Nového Boru, spadlé stromy zablokovaly silnici třetí třídy i v nedalekých Zákupech, strom zatarasil také silnici třetí třídy u Bílé na Liberecku. Do spadlého stromu narazilo auto na silnici 9 u Svoru na Českolipsku. "Hlavně na Českolipsku a v jižních částech kraje jsou teploty vyšší a těžký mokrý sníh ohýbá a láme stromy. Nemáme kapacity na to, abych to prořezávali, proto nám pomáhají hasiči," dodal Pospíšil.

V Libereckém kraji od rána přibývá dopravních nehod, většinou se zatím obešly bez zranění, v Hrádku nad Nisou ale osobní auto srazilo chodce, který byl zraněn. Další havárie musela policie řešit v Turnově, Jablonci nad Nisou, Jestřebí nebo Doksech.

Spadlý strom na silnici blokuje od rána také hlavní tah z Liberce na Turnov. Minkovickou ulici v Liberci naopak zablokoval zapadlý kamion.

Sněžit nepřestává a i na hlavních tazích a ve městech je na silnicích vrstva rozbředlého sněhu, která klouže. Motoristé by proto měli podle Pospíšila zpomalit a hlavně do zatáček a křižovatek vjíždět pomalu a obezřetně. "Silnice třetích tříd jen pluhujeme, protože stále sněží, inertním posypem se ošetřují jen zatáčky a křižovatky," dodal.

Autoři | Foto Bezedný Frank

Štítky silnice, Liberecký kraj, doprava, strom, okres Česká Lípa, Pavel Pospíšil, Krkonoše, okres Semily, okres Jablonec nad Nisou, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přívaly sněhu komplikují od rána dopravu. Přibývá nehod, pro kamiony zůstávají uzavřené tři silnice  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.