Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecký kraj zatím neví, jak kompenzovat dopravcům zvýšené mzdy

Liberecký kraj má připraveno 60 milionů korun na navýšení mezd řidičů v regionální autobusové dopravě, na němž se loni v říjnu dohodla vláda s odbory. Peníze dá kraj z přebytku loňských daňových příjmů, schválit to musí ještě na konci ledna krajští zastupitelé. Je ale otázka, jak peníze k řidičům dostat, neboť staré uzavřené smlouvy to neumožňují. Kraj proto hledá zákonnou formu, jak kompenzaci dopravcům poskytnout, řekla dnes novinářům náměstkyně hejtmana pro ekonomiku Jitka Volfová (ANO).

Mzdy řidičů autobusů by se měly podle dohody vlády a odborů zvýšit v letošním roce zhruba o třetinu z nynějších 71,60 Kč na hodinu na 98,10 Kč. Vzrůst má i příplatek za čekání mezi jednotlivými jízdami z 50 Kč na hodinu na 78 Kč. Nově by měl být zaveden příplatek za náročné pracovní prostředí ve výši 6,60 Kč za hodinu. Minimální garantovaný příjem řidiče autobusu při 60 hodinách čekání a rozvržené pracovní době v rozsahu 168 hodin se tak podle odhadu vlády zvýší přibližně o 7800 korun měsíčně. V kalendáři navíc přibyl další svátek, i ten náklady zvýší.

Podle odhadu regionálních dopravců to zvýší náklady na kilometr. Loni kraj za kilometr platil v průměru 28,40 Kč, zvýšení mezd náklady zvedne o dalších bezmála pět korun, což představuje nárůst až o 17 procent.

Dopravci zvýšené mzdy vyplatit musí bez ohledu na to, zda jim kraj nebo stát pomohou. Třeba pro největšího dopravce v Libereckém kraji BusLine to znamená vyplatit měsíčně na mzdách zhruba šest milionů korun navíc. "My jsme schopni ty náklady nést tak jeden až dva měsíce," řekl již dříve předseda představenstva Radek Chobot. Firma má podle něj zhruba 850 řidičů a veřejnou regionální dopravu zajišťuje nejen v Libereckém kraji, ale i sousedních krajích Ústeckém a Královéhradeckém.

Liberecký kraj objednává autobusovou dopravu v rozsahu kolem 13 milionů kilometrů, zajišťuje ji devět dopravců. Největšími jsou BusLine, ČSAD Česká Lípa a ČSAD Liberec. Smlouvy s dopravci má kraj uzavřené do konce roku 2018, kdyby jim teď dotaci na kilometr zvýšil, porušil by podle ministerstva pro místní rozvoj zákon o veřejných zakázkách. "My můžeme zvýšit cenu maximálně o deset procent, což ale nepokryje zvýšení nákladů na platy řidičů," řekla Volfová. Věří, že se nakonec řešení podaří najít a kraj bude moci dopravcům pomoci.

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky Liberecký kraj, mzda, vláda, Jitka Volfová, ANO 2011, BusLine, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, ČSAD Liberec, ČSAD Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj zatím neví, jak kompenzovat dopravcům zvýšené mzdy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.