Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Liberecký dopravní podnik předá Pirátům smlouvu na SMS jízdenky

Liberecký dopravní podnik respektuje rozhodnutí soudu, který nařídil poskytnout Pirátské straně smlouvu na SMS jízdenky. Kasační stížností se bránit nebude. Novináře o tom informoval ekonomický ředitel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) Milan Červenka. Dopravní podnik uzavřel smlouvu se společností DIRECT pay v prosinci 2008 na sedm let. Součástí byla i dohoda o ochraně informací, pokud by ji podnik zveřejnil, riskoval by smluvní pokutu a právní spor. Dnes už je neplatná.

Podle Pirátské strany jsou marže za SMS jízdenky předražené. Piráti se proto v dubnu 2015 zajímali o výši provize v Liberci. "Například v Praze totiž byly jízdenky předražené, provize se pohybovala ve výši 20 až 40 procent," uvedli. Společnosti ERICA a DIRECT pay podle strany léta "dojily" městské kasy po celé republice o desítky milionů korun. "Ze srovnání cen vyplývá, že v Praze a Liberci jsou na SMS jízdenky naprosto nevýhodné a nehorázné smlouvy, předražené až o polovinu," uvedl předseda pražských zastupitelů za Piráty Jakub Michálek.

Za předražené považuje SMS jízdenky i náměstek libereckého primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec). I on je pro to, aby dopravní podnik, jehož je město majoritním vlastníkem, smlouvu zveřejnil. "Rozhodnutí soudu je třeba respektovat, o to více, že se jedná o veřejné peníze. Věřím, že to bude precedens i pro další podobné případy. Navíc se jedná o smlouvu, která již aktuálně není platná, jejím zveřejněním nemohly být ohroženy žádné zájmy našeho dopravního podniku. Pro úplnost dodám, že pro vydání této smlouvy v představenstvu DPMLJ hlasovali všichni tři členové za Změnu pro Liberec, většina představenstva byla bohužel proti," řekl dnes Korytář.

Pokud jde o předražení jízdenek, není podle Červenky možné hodnotit smlouvy bez ohledu na termín a podmínky jejich vzniku. I Piráti připouštějí, že smlouvu podepsal dopravní podnik v době, kdy službu poskytovala pouze společnost ERICA, respektive DIRECT pay. "Konkurence v podstatě neexistovala a pro města byly uvedené smlouvy nevýhodné. Jakmile vstoupili na trh další hráči, nechala většina měst smlouvy soutěžit znovu, marže se snížily a dopravní podniky výrazně ušetřily," uvedli v tiskové zprávě Piráti. Také smlouva v Liberci už ale vypršela, od prosince 2015 má dopravní podnik novou smlouvu s DIRECT pay, kde hodnota provize činí 15,65 procenta z ceny jízdenky bez DPH, uvedl Červenka.

Autoři

Štítky dopravní společnost, Česká pirátská strana, SMS, Liberec, Jablonec nad Nisou, Praha, Jan Korytář, Jakub Michálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký dopravní podnik předá Pirátům smlouvu na SMS jízdenky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.