Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec nakonec kalamitní stav nevyhlásí. Zima pod Ještědem je zatím průměrná

Liberec nakonec kalamitní stav nevyhlásí. V noci na úterý přestalo na Liberecku sněžit a podle nadcházející předpovědi počasí nejsou očekávány do soboty vydatné sněhové srážky. Technické služby mají i tak plné ruce práce s odvážením sněhu z ulic Liberce. Dalším úkolem bude začištění křižovatek od sněhu včetně jejich maximálního rozšíření.

Velkým problémem zůstává údržba chodníků. Za včerejší den se podařilo protáhnout chodníky zařazené v prvním pořadí důležitosti, a to v délce 70 kilometrů a posypat je solí. Další prioritou pro nadcházející dny je provést protažení chodníků v druhém pořadí důležitosti, a to včetně sídlišť v celkové délce přibližně 90 kilometrů,“ popisuje náměstek primátora pro technickou správu majetku města Tomáš Kysela (dříve ANO).

Liberecké technické služby nyní vyklízejí parkovací stání na sídlištích a to Broumovské, v Rochlici, Kunratické a Gagarinova. Od zítra se rozšíří počet nakladačů, aby se mohlo pokračovat na ostatních sídlištích. „Odvozy sněhu se začnou provádět zejména v oblasti tramvajových tratí z důvodu zajištění provozu tramvají, v ul. 5. Května a Ještědská, a dále z lokálních částí chodníků, kde nebude možno použít sněhovou frézu,“ dodává Kysela.

Na zimní údržbě se v Liberci podílí 130 pracovníků, když v minulých dnech byla navýšena kapacita o 20 pracovníků. V terénu je skoro stovka stroj. Komunitní práce poslaly na úklid sněhu 50 pracovníků. Jejich primárním úkolem je odhazování sněhu od kontejnerových stání na sídlištích a zimní údržba autobusových a tramvajových zastávek.

Podle měření meteorologů je zima v Liberci zatím průměrná. Rekordní údaj o výši sněhové pokrývky na meteorologické stanici na letišti v Liberci se váže k 7. březnu 1970. Tehdy meteorologové naměřili 97 centimetrů. Dnes tam je 41 centimetrů. "Není to nic neobvyklého. Je leden a po několika letech přišla jedna normální zima," uvedl za stanici Vladimír Svátek. Pod Českým hydrometeorologickým ústavem stanice funguje od roku 1949.

Štítky Liberec, Ještěd, chodník, sídliště, Liberecký kraj, ANO 2011, Český hydrometeorologický ústav, Liberec VI-Rochlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec nakonec kalamitní stav nevyhlásí. Zima pod Ještědem je zatím průměrná  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.