Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Řidiči, pozor! Jablonec po sněhové kalamitě obnovil placení na parkovištích

Jablonec nad Nisou obnovil po sněhové kalamitě placení na parkovištích, úklid sněhu ve městě ale stále pokračuje. Aktuálně jsou největším problémem rampouchy visící ze střech, které ohrožují chodce. Některé dosahují i dvou metrů, při pádu mohou způsobit smrtelné zranění, řekla dnes mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Dědková. Na městských objektech je podle ní odstraňování rampouchů zajištěno, problémem jsou ty soukromé.

"Apelujeme proto na správce a majitele objektů, aby sledovali stav svých střech a odstranili rampouchy, které při pádu mohou způsobit smrtelné zranění. Zároveň připomínáme, že je povinností majitelů následně uklidit spadané rampouchy či sníh z chodníku," řekla Hozová. Policie se na tyto případy zaměřuje. Pokud majitelé sníh a led z domů neuklízejí, hrozí jim ve správním řízení pokuta až 300 tisíc korun.

Povinnost odstranit sníh a led mají vlastníci objektů. "Hasiči vyjíždějí jen k nebezpečným případům, kdy jsou ohroženy zdraví a životy," řekla mluvčí hasičského záchranného sboru Zdenka Štrauchová. V minulém týdnu tak vyjížděli například k odstranění nebezpečného převisu nad vstupem do školy ve Slané u Semil. "Převis hrozil pádem na děti, hasiči tam s pomocí automobilového žebříku a ručního nářadí převis odstranili," uveda.

V Jablonci nad Nisou platil minulý týden kalamitní stav, který radnice vyhlásila v pondělí 16. ledna, když se nedařilo odklízet sníh ve lhůtách daných plánem zimní údržby. Za tři dny napadlo 60 centimetrů sněhu a na jeho odklízení z ulic pracovali lidé i technika nepřetržitě ve dne i v noci. O půlnoci v pátek 20. ledna kalamitní stav skončil, i přes víkend se ale podle Hozové dál sníh z ulic a z parkovišť odvážel. Nákladní auta už z města odvezla více než 600 fůr sněhu.

"V současné době se jablonecké technické služby zaměřují zejména na uvolňování prostor u škol a školek pro bezproblémové krátkodobé parkování rodičů, kteří přijedou a naloží nebo vyloží své ratolesti," řekla Hozová. Intenzivně se také podle ní pracuje na opravách veřejného osvětlení, na jehož funkčnosti se množství sněhu také podepsalo. "Pracovníci veřejně prospěšných prací jsou aktuálně nasazeni na odstraňování sněhu od rozvaděčů u sloupů veřejného osvětlení, aby je bylo možné opravit," dodala mluvčí.

Foto Jablonec nad Nisou

Štítky Jablonec nad Nisou, rampouch, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči, pozor! Jablonec po sněhové kalamitě obnovil placení na parkovištích  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.