Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dopravní podnik sečetl: Rok 2013 uzavřel s půlmilionovým ziskem

Libereckému dopravnímu podniku se v loňském roce dařilo. Vedení společnosti na úterní tiskové konferenci oznámilo výsledek hospodaření za rok 2013. Podobně jako v předchozích letech dopravní podnik ukončil rok se ziskem, tentokrát přesahujícím půl milionu korun.

„Každý rok se pohybujeme v zisku mezi půl milionem a milionem. To se podařilo i letos,“ doplnil ekonomický ředitel Dopravního podniku měst Liberec a Jablonec Milan Červenka.

Městské akciovce se tak i v loňském roce podařilo snížit zadluženost na 168 milionů. Dluh přitom ještě před pár lety přesahoval 200 milionů. „Čísla jsou podle mě pozitivní. Tržby z městské hromadné dopravy dosáhly přes 202 milionů korun,“ dodal předseda představenstva Roman Šotola.

Dopravní podnik ušetřil nejvíce proti plánu na nákupu služeb a energií, a to tři miliony korun. Při zhruba 8,5 milionech ujetých kilometrů uspořil nemalé prostředky i systém bezpečné úsporné jízdy, který společnost používá už zhruba dva roky. Díky němu se daří snížit spotřebu autobusů zhruba o litr na sto kilometrů.

„Máme k dispozici lektora, který řidiče školí jak jezdit úsporně. Několik našich autobusů máme vybavených záznamem, ze kterého si dokážeme vytáhnout například data, jak a kdy šlape řidič na akcelerátor,“ popsal dopravní ředitel společnosti Oskar Zappe a dodal: „Řidiče motivujeme také soutěží o nejnižší spotřebu. Tu vyhodnocujeme jednou za čtvrt roku. Nejlepší řidiče potom finančně odměňujeme.“

Dopravní podnik v současnosti zaměstnává téměř 360 lidí. Dopravu v Liberci a sousedním Jablonci nad Nisou zajišťuje 135 autobusy a 67 tramvajemi, které v loňském roce přepravily více než třicet milionů cestujících.

Štítky dopravní společnost, Liberec, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik sečetl: Rok 2013 uzavřel s půlmilionovým ziskem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.