Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Evropská unie zaplatí dokončení průtahu Chrastavou

V Chrastavě na Liberecku začaly závěrečné práce na dokončení průtahu, který odvede těžkou kamionovou dopravu mimo centrum města. Na přeložce frekventované silnice druhé třídy 592 se začalo pracovat už před pěti lety, včera byla zahájena poslední etapa.


Silnice přijde na 36,3 milionu korun a celou ji uhradí Evropská unie z Regionálního operačního programu Severovýchod, řekl liberecký hejtman Martin Půta (STAN).

Přes chrastavské náměstí projíždějí denně směrem na Frýdlant desítky kamionů. "Už v 80. letech se proto objevily první plány na přeložku silnice a odvedení kamionové dopravy z centra, od roku 1998 s ní počítá i územní plán," řekl chrastavský starosta Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj). Dalších 11 let ale trvalo, než se na nové silnici začalo pracovat. Celou stavbu financuje Liberecký kraj za přispění evropských fondů, protože jde o krajskou silnici druhé třídy.

Práce na první etapě začaly v roce 2009 a po povodních na ni navázala etapa druhá. Velká voda stavbu paradoxně urychlila. Pobřežní ulice, kterou přeložka vede, byla po bleskové povodni v roce 2010 natolik poničená, že ji bylo třeba uzavřít a kompletně zrekonstruovat. Pro dopravu tak byla průjezdná už v roce 2011, o rok dřív, než se původně předpokládalo. Od té doby ale práce stály. První dvě etapy přišly na zhruba sto milionů korun, přičemž velkou část nákladů zaplatily evropské fondy.

"Už první dvě etapy městu pomohly, bez té třetí by ale neměly smysl, protože tranzitní doprava na Frýdlant stále musí přes náměstí," poznamenal Canov. Chrastava podle něj dokončení obchvatu potřebuje. Město už investovalo nemalé peníze do přípravy projektu a výkupu pozemků. "Abychom stavbu nebrzdili, dali jsme v minulých letech za výkup pozemků a nemovitostí pro třetí etapu kolem tří milionů korun," řekl starosta. Město má v rozpočtu připraveno i 2,6 milionu korun na stavbu chodníků a veřejného osvětlení kolem nové silnice.

Poslední část silnice by podle Půta měla být hotova nejpozději v srpnu příštího roku. Novou silnici pak převezme do své správy kraj. "Původní komunikaci 592 naopak předáme do správy města," dodal Půta.

Napsala ČTK

Štítky Chrastava, silnice, Evropská unie, doprava, Martin Půta, Liberecký kraj, Michael Canov, Frýdlant, Starostové a nezávislí, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evropská unie zaplatí dokončení průtahu Chrastavou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.