Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Historická tramvaj 6MT oslaví šedesáté narozeniny

Významné jubileum slaví už příští pondělí tramvaj 6MT, která neodmyslitelně patří k Liberci. V den státního svátku oslaví historická tramvaj číslo 117 kulaté výročí. Přesně před šedesáti lety totiž absolvovala brzdové zkoušky v Jablonci a v následujících dnech byla vypravována na tehdejší linku číslo 1 z Rychnova do Janova.

„Liberecká „stosedmnáctka“ byla naposledy v provozu v roce 1972 a o pět let později jako jediná dostala do depozitáře Technického muzea v Brně. V roce 2001 se vrátila do Liberce a díky fandům z Boveraclubu byl vůz důkladně rekonstruován. Od roku 2011 je provozována na zvláštních linkách a při objednaných jízdách,“ prozradil Tomáš Krebs, šéf Boveraclubu.

V pondělí vyjede tramvaj 6MT z Liberce, většinu jízd však absolvuje v Jablonci nad Nisou do Proseče, kde se bude potkávat s historickým autobusem Š 706 RTO. Půlhodinový interval běžných tramvají umožní nejen zastávky pro fotografování, ale také i malou oslavu, která se uskuteční v Proseči na výhybně od 12:40 do 13:00.

„Zatímco historická tramvaj pak odjede do liberecké vozovny, s historickým autobusem si bude možné připomenout zlatou éru jabloneckých tramvají. V jednu odpoledne totiž vyrazí z tramvajové konečné v Tyršových Sadech na okružní jízdu po trase zrušené tramvajové linky Janov – Jablonec – Rychnov,“ zve Tomáš Krebs.

Celý den bude v historických vozidlech probíhat soutěž pivovaru Konrád, historický autobus bude navíc zajíždět do areálu, kde bude v pivovarském šenku probíhat ochutnávka „nejlepšího ležáku na světě“.

Štítky Liberec, Jablonec nad Nisou, Janov, Technické muzeum v Brně, Proseč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historická tramvaj 6MT oslaví šedesáté narozeniny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.