Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Liberecký kraj bude mít centrální dispečink veřejné dopravy

Liberecký kraj bude mít ještě letos centrální dispečink veřejné dopravy, první etapa by měla být v provozu už se změnou jízdních řádů 13. prosince. Koordinovat by měl veřejnou dopravu a návaznosti spojů hlavně při neplánovaných výlukách. Dnes koordinace v takových případech chybí a cestující pak navazující spoje marně hledají.

Náklady na vybudování dispečinku se odhadují na milion korun, dalších 3,2 milionu bude každoročně třeba na provoz, řekl dnes novinářům náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Vlaky a autobusy regionální dopravy v Libereckém kraji přepraví každoročně kolem 25 milionů lidí. Liberecký kraj objednává veřejnou dopravu ve stabilním rozsahu, autobusoví dopravci najezdí letos v závazku veřejné služby 13,46 milionu kilometrů, dopravci na železnici přes 3,96 milionu kilometrů, další milion naježděných kilometrů představuje tramvajové spojení z Liberce do Jablonce. Na zajištění veřejné dopravy dá kraj letos 614 milionů korun, z toho 93 milionů dostane od ministerstva dopravy a 25 milionů přidají obce.

"Máme smlouvy s dopravci, ale nemáme jasnou informaci o pohybu jejich dopravních prostředků, a pokud dojde ke zpoždění, třeba kvůli nehodě, tak dnes nedokážeme cestujícím zajistit, aby na ně navazující spoj počkal," vysvětlil Pieter. Nový systém by podle něj měl zajistit, že díky GPS bude mít kraj přehled o tom, kde se vozy pohybují a také třeba, zda dodržují jízdní řády. V případě problémů také umožní poslat náhradní spoj. Navíc systém umožní komunikaci s řidičem, který se tak dozví, že má třeba deset minut počkat na opožděný spoj. "Vybavit bude třeba 400 autobusů," dodal.

"Budeme mít i přehled o cestujících a chceme také jim nabídnout, aby měli přehled o situaci a navazujících spojích prostřednictvím mobilní a webové aplikace," doplnil Pieter. Centrální dispečink se podle něj bude realizovat po etapách. Už na konci letošního roku chce mít kraj přehled o pohybu autobusů, později chce kraj ve spolupráci se Správou železniční dopravní cesty připojit i železnici a pak tramvajovou linku z Liberce do Jablonce. "Do budoucna by se do systému měla zapojit i městská doprava nebo dálkové spoje," poznamenal Pieter.

Dispečink bude sídlit v přízemí bývalé budovy VÚTS, kterou loni Liberecký kraj koupil. Realizace je rozdělena do etap, zcela hotovo by mělo být v roce 2017. "Technologicky to není příliš náročné, u autobusových dopravců jsou na to palubní systémy připravené, jinak je to klasická internetová aplikace," řekl již dříve Jiří Hruboň, ředitel společnosti Korid LK, která koordinuje veřejnou dopravu v Libereckém kraji. Dispečink by měl zaměstnávat pět lidí a fungovat by měl 24 hodin denně, sedm dnů v týdnu podobně, jako tomu je třeba v Jihomoravském kraji.

Napsala ČTK

Štítky Liberecký kraj, veřejná doprava, Marek Pieter, Starostové pro Liberecký kraj, Liberec, Jablonec, Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj bude mít centrální dispečink veřejné dopravy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.