Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Obchvat Žitavy otevřen, finišují i další stavby na Liberecku

Devět let. Přesně tak dlouho trvalo vybudování silničního propojení České republiky, Polska a Německa v okolí Hrádku nad Nisou. Slavnostní otevření nového mostu Trojzemí mezi Sieniawkou a Žitavou proběhlo první červnový den na polské straně hranice.

„Stavba trvala poněkud déle, ale nyní je šance, že nová komunikace přivede do průmyslových zón ve všech třech zemích nové investory a zlepší se tak zaměstnanost v Trojzemí,“ poznamenal hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Výstavba silnice začala už 1. května 2004. Její dokončení se protáhlo oproti plánům o šest let. Hlavní tah na Německo měl být totiž hotov už v roce 2007.

Právě dokončení mostu dlouhou dobu zdržoval otevření celého úseku. Silnice začínající na kruhovém objezdu u Oldřichova a končící před Sieniawkou je hotova už od loňského roku. Řidiči se tak při cestě z České republiky do Německa můžou vyhnout centru Žitavy. Naopak obchvat Bílého Kostela, který uleví například Grabštejnu, má řidičům sloužit až od koncem letošního roku. Kompletní dokončení stavby je pak plánováno na srpen příštího roku.

V těchto dnech finišují práce i na další významné silnici na Liberecku. Obchvatu se zanedlouho dočkají i ve Stráži nad Nisou a Krásné Studánce. Více než čtyřkilometrový úsek ze Svárova na Mníšek má být podle plánů hotov už tento měsíc. Stavba za necelých 700 milionů korun se zpozdila kvůli přeložce vysokého napětí. Po čtyřech letech čekání se nejspíš obyvatelé okrajové části Liberce dočkají.

Využijete nový obchvat propojující Českou republiku s Polskem a Německem?

Celkem hlasovalo27 čtenářů

Štítky silnice, stavba, Žitava, hrádek, sieniawka, Liberecký kraj, Německo, Česko, Polsko, Hrádek nad Nisou, Martin Půta, Grabštejn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchvat Žitavy otevřen, finišují i další stavby na Liberecku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.