Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Po třinácti měsících vyjede tramvaj do Vratislavic

Rekonstrukce tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou finišuje. Tedy, alespoň v jednom úseku. První tramvaj z Liberce vyjede na trať ve středu 15. dubna ve čtyři hodiny ráno. Končit však bude ve Vratislavicích nad Nisou v zastávce Výhybna. Na zbylou část trati se provoz vrátí podle všeho až koncem června.

Interval linky číslo 5 a 11 se zkrátí na 15 minut z původních 20 minut, které měla náhradní autobusová doprava. „Výsledný interval spojů linek číslo 5 a číslo 11 v úseku Liberec Viadukt – Vratislavice nad Nisou výhybna bude v dopravní špičce 7 až 8 minut,“ dodala mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

Stavební práce brzdilo několik problémů, například odlišná poloha inženýrských sítí. „Ta z velké části neodpovídala stavu, který je uveden v projektové dokumentaci, což není zcela obvyklé. Sítě se musí složitě překládat, což navyšuje cenu za vícepráce, protahuje čas některých složitých úseků stavby a má za následek i opakované odstávky,“ prozradil před časem hlavní stavbyvedoucí Petr Sláma. Podle něho dělníci při výkopech narazili i na další skutečnosti komplikovali dodržení harmonogramu prací. Například Tanvaldská ulice byla pod povrchem celá zabetonovaná.

Pokud by tramvaj 15. dubna nevyjela, vyfasovala by firma Colas, která rekonstrukci provádí, obrovskou pokutu. Za každý den prodlení hrozí až 3,5 milionu korun.

Z Liberce do Vratislavic a Jablonce přestaly jezdit tramvaje loni 15. března. Důvodem byla rekonstrukce čtyř kilometrů tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem. Projekt, který včetně DPH přijde na 286 milionů korun, je největší investicí libereckého dopravního podniku v posledních letech. Práce měly původně skončit už v polovině března, výluka se však protáhla. Tramvajová trať spojuje Liberec s Jabloncem od roku 1955 a modernizaci už potřebovala. Poslední celková rekonstrukce trati spojená s dlouhodobou výlukou se na ní uskutečnila v letech 1972 až 1976.

I když ve Vratislavicích práce na tramvajové trati skončí, lidé si příliš neoddechnou. Ředitelství silnic a dálnic musí opravit přilehlou silnici první třídy 14 z Liberce na Jablonec. Už od čtvrtka 16. dubna bude proto uzavřen úsek od objektu Auto Koutek po Reno Bar. Objížďka je vedena přes Dlouhomosteckou ulici. Až do poloviny dubna bude uzavřen vždy jeden jízdní pruh i dál až k vjezdu do areálu Intexu, provoz tam bude ale jen omezen. Práce by podle informací z krajského odboru dopravy měly skončit do 16. května.

S využitím ČTK

Štítky Liberec, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Jablonec nad Nisou, tramvajová dráha, Petr Sláma, Colas, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po třinácti měsících vyjede tramvaj do Vratislavic  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.