Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Z Liberce na Českou Lípu budou od srpna znovu jezdit osobní vlaky

Na trať z Liberce na Českou Lípu se od 1. srpna vrátí osobní vlaky. Informovala o tom mluvčí libereckého kraje Markéta Dědková. Provoz na trati se zastavil loni v červnu, když koleje nedaleko Rynoltic podemlela voda. Letos v červnu tam začaly znovu jezdit rychlíky a jeden spěšný vlak, regionální spoje objednávané krajem však dál zajišťovaly autobusy.

Autobusové linky zůstaly zachovány hlavně kvůli lepší plošné obsluze Kryštofova Údolí, Křižan, Zdislavy, Rynoltic, Žibřidic nebo Jítravy. Někde to lidé uvítali, třeba v Kryštofově Údolí a Křižanech ale se zrušením osobních vlaků ubylo turistů. Kraj původně nechal autobusy v provozu, protože výluku měly prodloužit další opravy na trati. "Ty se ale nepodařilo realizovat, nakonec byly plánované opravy odloženy z letošního podzimu až na příští rok," řekl krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník.

Kraj se proto rozhodl obnovit osobní vlaky, i když ne v plném rozsahu. V minulosti na trati jezdilo denně až osm párů vlaků. Od srpna budou ve všední dny jezdit čtyři páry a o víkendech a svátcích dva páry navíc. "Vybrány byly vlaky, kterými se lidé přepravují do zaměstnání z Českolipska na Liberecko, a ty, které jsou důležité pro cestovní ruch," uvedl Mastník. Obnovené vlaky podle něj umožní i přepravu kol, což u autobusů nebylo možné zajistit.

Podle hejtmanova ekonomického náměstka Marka Pietera by měl být zachován souběh vlaků a autobusů. "Mělo by to ukázat, jak jsou využívané, a na základě toho pak budeme rozhodovat o rozsahu vlakové a autobusové dopravy v nových jízdních řádech," řekl. Autobusová doprava je totiž pro kraj výrazně levnější. Díky nahrazení vlaků autobusy na trati Liberec - Česká Lípa ušetřil kraj miliony korun a mohl tak například loni v prosinci posílit vlakové spojení na oblíbené předvánoční trhy v Drážďanech.

Poškození trati u Rynoltic patřilo k největším škodám, které v Libereckém kraji způsobila loni v červnu povodeň. Velká voda tehdy v kraji zasáhla 45 obcí a zůstaly po ní škody za bezmála 570 milionů korun. Další škody za více než 300 milionů korun napáchala bouře v červenci. Na hlavní trati z Liberce na Českou Lípu strhla voda část náspu a zhruba 70 metrů kolejí zůstalo viset ve vzduchu. Přívalové deště narušily i stabilitu svahu. Oprava stála téměř 68 milionů korun.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, osobní vlak, Česká Lípa, Liberecký kraj, Rynoltice, Vladimír Mastník, Kryštofovo Údolí, Zdislava, Jítrava, Žibřidice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Liberce na Českou Lípu budou od srpna znovu jezdit osobní vlaky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.