Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Pitva prokázala, že se zavražděný novorozenec narodil v devátém měsíci, živý a zdravý

Liberečtí kriminalisté se od soboty zabývají smrtí novorozence, kterého našel náhodný kolemjdoucí v kontejneru v ulici Na Bídě. Dnešní pitva prokázala, že se dítě narodilo zdravé a živé v deváté měsíci. Případ kriminalisté proto vyšetřují jako vraždu. Policisté teď pátrají nejen po jeho matce, ale také po svědcích, kteří mohli právě matku u kontejneru zahlédnout.

„Další informace nebudeme z taktických důvod zveřejňovat,“ dodala krajská mluvčí policie Vlasta Suchánková

Pokud se vraha podaří dopadnout, hrozí mu 15 až 20 let vězení, za vraždu novorozence matkou v rozrušení způsobeném porodem pak hrozí od tří do osmi let.

Novorozence objevil v sobotu v půl dvanácté náhodný svědek v jednom z kontejnerů. Policisté teď hledají svědky, kteří by mohli vidět, kdo tam tělo dal a pátrají samozřejmě po matce dítěte.

„Kriminalisté zatím nevědí, kdo novorozeně do kontejneru odložil a v této souvislosti žádají veřejnost o pomoc. Zajímá je pohyb lidí a vozidel v místě nálezu, a to v časovém úseku od 10. února do 11.15 dne 11. února. Pomoci by také mohli řidiči vozidel, která jsou vybavena kamerovým systémem a disponují jakýmkoliv obrazovým materiálem vztahujícím se k místu nálezu a uvedenému času. Tyto kamerové záznamy by mohly kriminalistům velmi pomoci při vyšetřování, proto prosí veřejnost o jejich poskytnutí. Kriminalisté oslovují současně i řidiče taxi služby, řidiče městské hromadné dopravy včetně cestujících, aby se jim ozvali, pokud v dané době a v uvedeném místě zpozorovali cokoliv neobvyklého nebo podezřelého,“ řekla mluvčí liberecké policie Ivana Baláková.

Vyšetřovatelé svůj zájem samozřejmě soustřeďují také na samotnou matku novorozence. „Jde o ženu, která byla těhotná a nyní je viditelně po porodu a bez dítěte. Policisté odhadují počátek jejího těhotenství na začátek léta 2016. Policisté se obracejí rovněž na zaměstnance lékáren, kde neznámá žena mohla požadovat léky na poporodní komplikace nebo takové problémy alespoň konzultovat. Do kontaktu s ní mohli přijít i zdravotníci, kteří jí mohli v nedávné době asistovat při domácím porodu, a nebo byli o takovou pomoc požádáni,“ dodala mluvčí.

Policisté připouštějí, že místo nálezu novorozence nevylučuje tu možnost, že ho sem pachatel dopravil z kteréhokoliv jiného regionu republiky a nebo i ze sousedního Polska nebo Německa. „Veškeré informace, které s případem nálezu mrtvého novorozence mohou souviset, prosím sdělte policistům na kterékoliv služebně Policie ČR nebo kontaktujte známou tísňovou linku 158. Děkujeme za pomoc,“ uzavřela Baláková.

Foto Patrik Polášek

Štítky kontejner, Policie České republiky, Německo, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pitva prokázala, že se zavražděný novorozenec narodil v devátém měsíci, živý a zdravý  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.