Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policie chce kvůli korupci obžalovat Nečesaného i jeho manželku

V případu údajné korupce kolem ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného navrhla policie obžalovat Nečesaného, jeho manželku a jednu osobu ze zdravotnické firmy, která měla poskytnout úplatek. O ukončení vyšetřovaní informuje zpravodajský web Českého rozhlasu. Státní zastupitelství nyní rozhodne, zda obžalobu podá. Nečesaný vinu odmítá a chystá žádost o zastavení trestního stíhání.

"Vyšetřování bylo ukončeno. Na Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem byl postoupen spisový materiál s návrhem na podání obžaloby," uvedl pro rozhlas státní zástupce Lukáš Otipka, který případ dozoruje.

Případ souvisí s údajným předražením zdravotnických zakázek za vybavení kardiocentra a traumacentra v liberecké nemocnici za 239 milionů korun. Týká se zakázek z let 2008 až 2009. Modernizace oddělení měla být předražena o 24 milionů korun. Na základě účelově fakturovaných služeb měla společnost Sarmed, kterou v tu dobu vedla právě Nečesaného manželka Šárka, inkasovat peníze. Podle policie šlo o úplatky.

Obvinění z přijímání úplatků si ředitel Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný vyslechl v červnu 2015. Spolu s ním začala policie stíhat i jeho manželku Šárku, a to pro legalizaci výnosů z trestné činnosti. Loni v srpnu pak policie obvinila ještě další dvě osoby z prostředí zdravotnických firem, které podezírá z poskytnutí úplatku Nečesanému. Obě si proti zahájení trestního stíhání podaly stížnost. A jedna z nich uspěla. "U jedné bylo trestní stíhání k její stížnosti zrušeno," sdělil státní zástupce Otipka.

Nečesaný od počátku obvinění odmítá. Několikrát uvedl, že dosavadní důkazy naopak svědčí o jeho nevině. Podle informací ČRo proto s advokátem nyní chystá žádost o zastavení trestního stíhání. "To, že budu obžalován, bylo jasné již před mým obviněním. Že by policie zastavila trestní stíhání sama, se nikdy neděje, i když v tomto případě bych to považoval za logické," sdělil. Jeho manželka se vyjádřit odmítla.

V případě odsouzení hrozí Nečesanému za přijetí úplatku pět až 12 let, jeho ženě za legalizaci výnosů tři až osm let vězení. U třetí osoby za trestný čin podplacení činí trestní sazba jeden až šest let vězení.

Autoři | Foto Česká televize

Štítky policie, úplatek, Luděk Nečesaný, trestní stíhání, Krajská nemocnice Liberec, Český rozhlas, Státní zastupitelství ČR, Ústí nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie chce kvůli korupci obžalovat Nečesaného i jeho manželku  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.