Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nečesaný vyšetřovaný pro korupci zůstává ředitelem nemocnice

Luděk Nečesaný vyšetřovaný v souvislosti s korupcí zůstává ředitelem Krajské nemocnice Liberec. Podle zpravodajského webu Českého rozhlasu policie ukončila vyšetřování a navrhla obžalovat Nečesaného, jeho manželku a jednu osobu ze zdravotnické firmy, která měla poskytnout úplatek. Nečesaný od počátku vinu odmítá a chystá žádost o zastavení trestního stíhání. Představenstvo nemocnice ani Liberecký kraj jako majoritní vlastník o jeho odvolání neuvažují.

"Samozřejmě je to věc vážná, ale já osobně uznávám presumpci neviny. V tépo chvíli očekávám, že nám případně soudní řízení řekne vinen, nevinen. V Případě, že by byl vinen, tak není vůbec co řešit. V případě, že je nevinen, tak to je samozřejmě ta druhá stránka, a to znamená, že byl očištěn. V tuto chvíli ale neznám obžalobu, takže detaily neumím komentovat," řekl náměstek libereckého hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS). Ani předseda představenstva liberecké nemocnice Pavel Marek nechtěl věc komentovat. "Odvolání Nečesaného není na pořadu dne, i my ctíme presumpci neviny," řekl.

Nečesaného obvinila policie 24. června 2015 z přijetí úplatku, hrozí mu pět až 12 let vězení. Spolu s ním je stíhána i jeho žena Šárka, které za legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozí tři až osm let vězení. Obvinění souvisí s údajným předražením dvou zakázek na vybavení kardiocentra a traumacentra liberecké nemocnice o 24 milionů korun. Zakázkami z let 2008 až 2009 v celkové hodnotě zhruba 230 milionů korun se policie zabývá na základě trestního oznámení z roku 2012.

Loni v srpnu policie v případu obvinila ještě další dvě osoby z prostředí zdravotnických firem, které podezírá z poskytnutí úplatku Nečesanému. Obě si proti zahájení trestního stíhání podaly stížnost. A jedna z nich uspěla, druhé hrozí až šestiletý trest vězení. Teď bylo vyšetřování ukončeno. "Na Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem byl postoupen spisový materiál s návrhem na podání obžaloby," uvedl pro rozhlas státní zástupce Lukáš Otipka, který případ dozoruje.

Autoři | Foto Česká televize

Štítky Luděk Nečesaný, policie, Krajská nemocnice Liberec, úplatek, Český rozhlas, Liberecký kraj, věznice, Přemysl Sobotka, Pavel Marek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nečesaný vyšetřovaný pro korupci zůstává ředitelem nemocnice  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.