Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zloději z unikátní Clam – Gallasovské obory ukradli čtyři kamenné sloupky. Další poničili

Jde o ojedinělé stavební dílo. Takzvaná Clam - Gallasovská obora má obvod 42 kilometrů a zabírala území 5 a půl tisíce hektarů mezi Ferdinandovem a Oldřichovem až po Bedřichov a najdeme ji i na okraji Liberce. Je vystavěna z asi 11 tisíc kamenných sloupků a právě ty se opět ztrácejí, naposledy v Oldřichově.

„Zloděj nejen ukradl další čtyři sloupky, ale špatnou manipulací i jeden další rozlámal a nechal na místě, čímž nejen způsobil škodu na majetku Lesů ČR, ale především nenahraditelnou škodu historickou,“ řekl René Bělohradský, který se oboře věnuje dlouhodobě.

Podle něj nejde o ojedinělý případ, už dříve se někdo pokusil ukrást další sloupky na Raspenavsku nedaleko Farské louky a další případ se odehrál v Oldřichově, kde sice zloděj sloupky vykopal, ale nestihl je odvézt. Známý je také případ, kdy několik sloupků z obory tvoří plot jedné z chalup v Bedřichově.

„Vymahatelnost práva v ČR je velmi bídná a i přes evidentní původ sloupků, nemusí jejich nový majitel prokázat jejich legální nabytí, policie kauzu odložila pro nedostatek důkazů,“ řekl Bělohradský.

Každý sloup přitom váží desítky kilogramů, pro jejich vykopání a odvezení je tak potřeba čas i technika, rozhodně nejde o nic jednoduchého.

Obora ale připomíná historii, původně byla celá oplocená a například v roce 1914 zde žilo na 500 kusů jelenů, daňků a černé zvěře.

I proto se snaží pracovníci Lesů ČR a Národního památkového ústavu v Liberci o její ochranu. „Celou oboru evidují a usilují o její zápis do seznamu státem chráněných památek,“ dodal Bělohradský.

Autoři | Foto NPÚ/Petra Šternová

Štítky Clam - Gallas, obora, sloupky, krádež, Liberec, Bedřichov, Ferdinandov, Lesy České republiky, Národní památkový ústav, Česko, Farská louka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zloději z unikátní Clam – Gallasovské obory ukradli čtyři kamenné sloupky. Další poničili  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.