Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Harrachov prohrál soud o sedmimilionovou pohledávku

Okresní soud v Semilech minulý týden nepravomocně rozhodl, že Harrachov má zaplatit sedm milionů korun firmě Auditas. Město vyčká na písemné rozhodnutí a pak se zřejmě odvolá. Společnosti Auditas postoupil pohledávku advokát Tomáš Vašíček, který město v minulosti zastupoval ve sporu o stomilionový dluh z dob privatizace tamní sklárny.

"S rozhodnutím soudu nesouhlasíme," uvedla starostka Harrachova Eva Zbrojová (Starostové pro Liberecký kraj).

Vašíček uzavřel v roce 2010 s předchozím vedením města smlouvu za deset milionů korun bez výběrového řízení. "My tvrdíme, že ta smlouva je neplatná," řekla Zbrojová. Předchozí vedení města smlouvu bez soutěže obhajovalo časovou tísní. Harrachov byl ale za porušení zákona o veřejných zakázkách potrestán antimonopolním úřadem pokutou 40 tisíc korun.

Zakázku považuje současné vedení města za předraženou. Starostka už dříve uvedla, že obvyklé náklady za takové služby jsou kolem milionu, smlouva však zněla na desetinásobek. Radnice zaplatila v minulosti právníkovi přes tři miliony, zbývajících sedm milionů požaduje teď po městu společnost, které advokát pohledávku postoupil. Harrachov u soudu neuspěl s argumentací, že peníze vymáhá neoprávněná firma.

"Oficiálně byla pohledávka postoupena lucemburské společnosti Auditas a žalobu podala společnost Auditas v Belize," řekla starostka. Podle ní tak existuje riziko, že se může jednat o dvě různé společnosti. "V budoucnu by se mohla ozvat společnost z Lucemburska," dodala Zbrojová. Harrachov se soudí i s Vašíčkem. Chce po něm, aby městu vrátil část vyplacené odměny, zhruba 2,5 milionu korun. Pražský soud zatím nerozhodl. "Tam je to pozastaveno, soudce čeká na rozhodnutí v tomto případu," dodala starostka.

Vašíček město zastupoval ve sporu o dluh spojený s privatizací Crystalexu. Město si ho najalo po rozhodnutí Vrchního soudu v Praze. V roce 2010 dospěl soud k závěru, že radnice v roce 1993 převzala spolu se třemi rozestavěnými bytovými domy, sbírkou skla a sklářským muzeem i závazek 16,8 milionu korun, který se postupně úroky a penále zvýšil na 100 milionů. Radnice od začátku pohledávku vymáhanou soukromou firmou zpochybňovala. Zastupitelstvo nikdy převzetí dluhu neschválilo, dokonce o něm ani nejednalo.

Vašíček uspěl u Nejvyššího soudu s dovoláním, povinnosti zaplatit dluh ale město nezbavil. Nejvyšší soud vrátil věc vrchnímu soudu, ten ale své rozhodnutí zopakoval. Harrachov, který už ale zastupoval jiný právník, tak musel znovu podat dovolání. Nejvyšší soud i podruhé námitkám vyhověl, rozsudek zrušil a vrátil celý spor na začátek ke Krajskému soudu v Hradci Králové. Ten rozhodl, že Harrachov nic platit nemusí.

Autoři

Štítky Harrachov, soud, Eva Zbrojová, Auditas, sklárna, Okresní soud v Semilech, pohledávka, radnice, Semily, nejvyšší soud, Starostové pro Liberecký kraj, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Crystalex, Vrchní soud v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Harrachov prohrál soud o sedmimilionovou pohledávku  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.