Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kauza dopravní podnik: Policie vyšetřuje poškození zájmů EU i podezření z podplácení

, aktualizováno 21. dubna 2018, 8:35

Policie zveřejnila další podrobnosti ke včerejšímu zásahu Národní centrály proti organizovanému zločinu v budově libereckého dopravního podniku a na vedení společnosti BusLine. Mluvčí Jaroslav Ibehej potvrdil, že je policie obvinila devět osob, tři z nich jsou omezeny na osobní svobodě.

„S osobami je vedeno trestní stíhání pro trestné činy podplácení, přijetí úplatku, legalizace výnosu z trestné činnosti, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, poškození finančních zájmů EU a porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ potvrdil Ibehej.

Ředitel dopravního podniku je nedostupný

Policie zatím nesdělila jména, která mají mezi obviněnými figurovat. Nedostupný je ale od čtvrtka telefon generálního ředitele DPMLJ Luboše Wejnara i předsedy představenstva Pavla Šulce (býv. ANO). „Co se týče řízení provozu a podniku dovnitř, tak generálního ředitele zastupuje ekonomický ředitel Milan Červenka, a co se týče statutárního zastoupení, tak já jsem převzal pravomoci a povinnosti předsedy představenstva," řekl dnes novinářům místopředseda představenstva DPMLJ Jiří Řimánek (Změna pro Liberec). Neví o nikom dalším z dopravního podniku, koho by se mohla kauza týkat.

Policie ve čtvrtek byla i u dopravce BusLine, který pro DPMLJ jezdí, a jednoho z dodavatelů DPMLJ.

Podle informací od důvěryhodných zdrojů, se policisté ve čtvrtek zajímali o loňskou rekonstrukci tramvajové trati v centru Liberce téměř za 68 milionů korun a nákup 17 autobusů na zemní plyn v zakázce za 107 milionů korun. Řimánek dnes uvedl, že u této zakázky měl on a další dva zástupci hnutí Změny v představenstvu určité pochybnosti. „Byla tam přísná omezení, která zužovala výběr dodavatelů, ale manažeři nám naše argumenty vyvrátili,“ dodal. Přesto se podle něj tehdy zástupci Změny při hlasování o podmínkách zakázky zdrželi.

Zásah probíhal až do pátečního rána

Zásah na centrále dopravního podniku v Liberci trval několik hodin. Policisté si podle našich informací už během čtvrtečního rána odvezli ředitele společnosti, se kterým se později vrátili do budovy v Mrštíkově ulici. Poslední policisté měli budovu opustit po páteční čtvrté hodině ranní.

Zásah měl probíhat také ve společnosti BusLine. „Měli jsme asi patnáctiminutovou návštěvu, kdy si přišli pro dvě věci, vzali si je a odešli. Předložili požadavek, naši lidé jim vydali, co chtěli. Nejsme schopni z toho nic vydedukovat," řekl předseda představenstva BusLine Radek Chobot. Policisté během dne navštívili podle nepotvrzených informací také Jiřího Vařila, který byl ve společnosti BusLine donedávna předsedou představenstva.

Stále tak není jasné, zda dnešní razie souvisí se zásahem v krajském úřadu v Liberci, v ČSAD Liberec a poradenské firmě Nexia, kde začátkem dubna také zasahovali vyšetřovatelé protikorupční policie.

Autoři | Foto

Štítky DPMLJ, Liberec, dopravní podnik, policie, dopravní společnost, BusLine, Evropská unie, předseda představenstva, Pavel Šulc, ANO 2011, Nexia, ČSAD Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kauza dopravní podnik: Policie vyšetřuje poškození zájmů EU i podezření z podplácení  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.