Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Školní bazén na Františkově by mohl opět fungovat. Město plánuje jeho rekonstrukci

Liberec začal připravovat obnovu bazénu v Základní škole Švermova na Františkově, zrušený byl před deseti lety. Měl by sloužit ke školní výuce a pro sportovní oddíly v době rekonstrukce městského plaveckého stadionu, jež by měla začít v roce 2020.

Podle náměstka primátora pro správu majetku Tomáše Kysely (býv. ANO) se nyní začne zpracovávat projektová dokumentace. „Je to krok tím směrem, abychom dokázali během příštího roku, pokud vše půjde dobře, dát bazén dohromady," uvedl Tomáš Kysela.

Odhaduje se, že obnova školního pětadvacetimetrového bazénu si vyžádá minimálně 20 až 40 milionů korun.

Město bazén na Františkově uzavřelo před deseti lety, protože byl v havarijním stavu. Nyní se ale jeho obnova podle Kysely ukazuje jako nejvhodnější řešení, jak alespoň částečně nahradit městský stadion, který čeká 18 měsíců trvající rekonstrukce. „Bude to taková malá náplast, primárně bude sloužit pro výuku základních škol," uvedl.

Na plaveckém stadionu na Tržním náměstí je pětadvacetimetrový a padesátimetrový bazén, ve stotisícovém Liberci žádný další tak velký bazén není. Po městě jsou už jen tři malé školní bazény.

Opravu školního bazénu na Františkově podporují i plavecké oddíly. Při uzavření plaveckého stadionu by totiž jejich členové museli jezdit do okolních měst, nejbližší vhodný bazén je v Jablonci nad Nisou.

Obnovení bazénu by navíc podle náměstka primátora pro školství Ivana Langra (býv. Změna pro Liberec) pomohlo rozvoji Františkova. „Pro školu to je mimořádná příležitost stát se centrem čtvrti. Bazén natáhne veřejnost, která do školy nechodí, a škola by se tak mohla stát komunitním centrem čtvrti," uvedl.

Uzavření plaveckého stadionu dění v Liberci výrazně poznamená, ročně má kolem 350.000 návštěvníků. Rekonstrukci ale areál z poloviny 80. let nutně potřebuje, důležitá technologická zařízení jsou už dožilá. Modernizace stadionu si odhadem vyžádá 350 až 400 milionů korun a začít by měla v roce 2020.

Autoři | Foto Bazén Jablonec

Štítky bazén, Františkov, Liberec, oprava, Františkov (Velké Kunětice), rekonstrukce, Švermov, Ivan Langer, Tržní náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školní bazén na Františkově by mohl opět fungovat. Město plánuje jeho rekonstrukci  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.