Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

FOTO: Kamery, nové radiostanice i lustrace přes tablet. Policie vybavila auta moderními technologiemi

Nové kamery sledující pohyb před a za vozem, lokalizační technologie s monitorem, GPS a software pro lustraci. Tyhle technologie teď mají policisté ve svých vozech. Jejich technika v posledních měsících prošla výraznou obměnou. Novou radiostanicí s lokalizační technikou je nyní vybaveno 105 aut. Zhruba třetina z nich je navíc nově osazena kamerovým systémem.

Nové vybavení, které vyšlo na 12,5 milionů korun, by mělo policistům usnadnit práci v terénu a ušetřit čas například při lustraci osob. „Je to určitě rychlejší. Ten systém funguje dobře, jen výjimečně se stává, že má nějakou poruchu. Dříve se muselo lustrovat přes vysílačku. Určitě to policistům práci na místě usnadní. Nejdůležitější je projet pátrání, jestli člověk není v evidenci a další je už na policistovi. Můžeme například ustanovit bydliště osoby nebo třeba zákaz řízení,“ prozradil policista z obvodního oddělení v Liberci, jehož jméno s ohledem na pracovní pozici neuvádíme.

Policie navíc 32 vozů vybavila kamerami, které snímají obraz před a za vozem. „Kamera dokumentuje místo události, zatímco policista může vykonávat svou činnost,“ doplnil krajský policejní náměstek pro ekonomiku Vladimír Libnar.

Záznamy z kamer, které mají ve svých vozech primárně policisté z hlídkových a dopravních oddělení, můžou posloužit jako důkazy při stížnostech nebo třeba při pokusech o ujíždění hlídce. „Nám se to zatím nestalo, ale kolegům se kamera už vyplatila, když jim řidič ujížděl a nereagoval na pokyny k zastavení,“ uzavřel policista.

Nákup nových kamer a radiostanic pokryla z velké části evropská dotace. Z celkových 12,5 milionů korun policie doplácela jen patnáct procent.

Foto Jan Pešek

Štítky policie, videokamera, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Kamery, nové radiostanice i lustrace přes tablet. Policie vybavila auta moderními technologiemi  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.