Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Socha před radnicí láká vandaly, během července z ní zmizelo 40 drobných částí

Pořádných šrámů doznává sochařské dílo V-myšlení od umělce Michala Trpák, které je umístěno před libereckou radnicí. Evidentně ne každý je nadšencem do umění a čas od času si z vnitřního prostoru sochy někdo něco uloupne. V týdnu zjistili zaměstnanci magistrátu, že ze stěn sochy zmizelo zhruba 40 sošek postav lidí a ryb o velikosti 5 až 25 centimetrů. Případem se nyní zabývají také liberečtí policisté.

„Kromě sošek je dále poškozen keramický kryt uvnitř díla, o velikosti cca 30x30 cm, který má účel zakrývat přívod elektrické energie a generátor signálu bluetooth. Na tomto krytu bylo uvedeno jméno autora díla,“ dodala mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová. Škoda je podle ní vyčíslena na 60 tisíc korun.

Plastika měla odolat vandalům už jen kvůli tomu, že je z betonu a bez jeřábu s ní nelze hnout.

Lidé nemusí sochu jen obdivovat zvenčí, hlava je dutá a je v ní prostor k posezení a zamyšlení. "Je možné do sochy vstoupit a ocitnout se ve víru myšlenek, které jsou tam reliéfně po stěnách," řekl autor Michal Trpák. Hlava má průzory z lahví od vína, kterými do ní přes den proniká světlo. "Naopak v noci hlava těmi skleněnými průzory svítí ven, takže to vytváří takový katedrální prostor," dodal autor, jehož díla jsou například i v Praze nebo Londýně, ale i na dalším místech ve světě.

Zhruba čtyři metry vysoká hlava vystřídala na nároží sochu postavy spojené se židlí(A)symbiont od absolventky Akademie výtvarných umění v Praze Barbory Krninské. Ani ta ale nebyla prvním uměleckým dílem na tomto místě. První byla Židle sochařky Magdaleny Jetelové v roce 2005. Pak ji vystřídali dřevění ptáci, které dnes lidé najdou u vchodu do liberecké zoo. Na rohu náměstí seděl i zbloudilý Marťan Jaroslava Róny, který je na vrcholu Ještědu, nebo skleněná krychle s proschlými smrkovými větvemi od Milana Housera. Byla tam i šest metrů vysoká Klíčová socha Jiřího Davida, nebo sousoší tří koček.

Foto Policie ČR

Štítky socha, Michal Trpák, radnice, umění, Jiří David, Magdalena Jetelová, Jaroslav Róna, Akademie výtvarných umění v Praze, Londýn, soška, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Socha před radnicí láká vandaly, během července z ní zmizelo 40 drobných částí  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.