Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberečtí kriminalisté zadrželi skupinu překupníků drog. Gang dovážel kokain do Švýcarska

Liberečtí kriminalisté dopadli skupinu překupníků drog. V rámci operace AISHA pozatýkali tři muže a jednu ženu, kteří podle nich zajišťovali vývoz konopí a kokainu do Švýcarska. Všem teď za nedovolenou výrobu a nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy hrozí až 18 let vězení. Osmatřicetiletý muž Českolipska, dle policie hlavní organizátor, a další dva zadržení skončili ve vazbě. Jde o velmi výjimečný případ jak svým rozsahem, tak i organizovaností a zahraničním prvkem.

Tři muži ve věku 30, 38 a 59 let a 30letá žena zajišťovali vývoz drog do Švýcarska, kde fungovala další síť překupníků. Podle krajské policejní mluvčí Vlasty Suchánkové měla skupina své role přesně rozdělené. Jediná žena v týmu fungovala jako kurýr. "Vždy obdržela přesné informace o tom, kam má jet, kde a v kolik hodin má být a k tomu obdržela zavazadlo, s kterým odjela autobusem," popsala způsob přepravy drog policejní mluvčí. Kriminalistům se podařilo zadokumentovat vývoz tří kilogramů konopí a 50 gramů kokainu.

Pro kriminalisty bylo podle Folprechta dost složité případ dokumentovat. "Pachatel totiž používal velmi konspirativní jednání, se kterým jsme se v minulosti nikdy nesetkali. Každopádně se nám podařilo zadokumentovat čtyři vývozy do Švýcarska, a to i za pomoci velmi úzké spolupráce se švýcarskými policisty. Tato mezinárodní spolupráce trvá do dnešní doby, případem se obě strany velmi aktivně i nadále zabývají," řekl vedoucí krajského Toxi týmu Pavel Folprecht. Případ je podle něj neobvyklý i tím, že skupina obchodovala s kokainem. "I když má obdobné účinky jako pervitin, řadí se v Libereckém kraji k méně užívaným drogám, a to zejména s ohledem na vyšší cenu," dodal Folprecht.

Skupina byla zadržena na konci listopadu. Kriminalisté ve spolupráci se zásahovou jednotkou s Ústí nad Labem provedli razii v rodinném domě hlavního organizátora, který bydlel s rodinou v menší obci na Českolipsku. "Ve stejný okamžik bylo provedeno zadržení dalších osob a následovaly výslechy svědků. Při domovní prohlídce objevili kriminalisté u jednoho z mužů ze skupiny 350 gramů metamfetaminu v tajné schránce, extázi, kokain i zařízení a pomůcky sloužící k distribuci drog," řekla policejní mluvčí.

Hlavní organizátor skončil ve vazbě, protože se policisté obávali, že se může nepokusit uprchnout a v činnosti pokračovat. Navíc má podle Suchánkové na svém kontě devět záznamů za krádeže aut. "Od roku 1997 strávil v českých věznicích zhruba sedm let," upřesnila. Další 30letý muž už ve vazbě byl za jinou trestnou činnost a ve vazbě skončila také kurýrka. Pravá ruka hlavního organizátora - 59letý muž je stíhán na svobodě. Vyšetřování pokračuje a Folprecht nevyloučil, že mohou padnout další obvinění.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky droga, kokain, Švýcarsko, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí kriminalisté zadrželi skupinu překupníků drog. Gang dovážel kokain do Švýcarska  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.