Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec udělil čestné občanství loni zesnulému herci Peterkovi

Liberec udělil in memoriam čestné občanství herci Františku Peterkovi, který by 17. března oslavil 95. narozeniny. Ocenění předal dnes jeho synovi Michaelu Peterkovi primátor Tibor Batthyány (býv. ANO).

Ocenění začala radnice na návrh primátora připravovat loni v listopadu krátce před tím, než Peterka zemřel. "Je mi ctí, že jsem mohl ocenění předat alespoň jeho synovi. Nicméně zároveň je mi velice líto, že si město na pana Peterku nevzpomnělo ještě za jeho života," uvedl primátor. Peterku považuje za významného patrona Liberce. "Už z toho důvodu, že se narodil v Praze, ale Liberec si zamiloval a strávil tady celou kariéru," řekl.

Nezapomenutelným se stal Peterka pro několik generací diváků jako Krakonoš z večerníčku Krkonošské pohádky nebo rolemi v řadě komedií - například trenéra juda v Jáchyme, hoď ho do stroje!, kde uplatnil své sportovní nadání. Peterka dokázal přitáhnout pozornost svým sebevědomým vystupováním, fyzickou kondicí a hlubokým hlasem, které ho předurčovaly pro role "tvrďáků". Takové si zahrál například v komedii Čtyři vraždy stačí, drahoušku či pohádkovém seriálu Arabela, kde se skrýval pod maskou Fantomase. Svých vloh pro komedii pak plně využil třeba ve snímku Zítra to roztočíme, drahoušku...!.

Pohled na různé životní etapy hercova pracovního i soukromého života nabízí výstava, která je ode dneška v liberecké knihovně. "Snažili jsme se vyzdvihnout jeho osobnost," uvedla ředitelka knihovny Blanka Konvalinková. Herec se narodil 17. března 1922 v Praze. Toužil uspět jako vzpěrač, ale nakonec ho osud zavedl do divadla. S Libercem byl dlouhodobě spjatý nejen jako s místem trvalého bydliště, ale i profesně. Za více než 40 let v libereckém divadle vytvořil kolem 250 rolí. V roce 1997 obdržel Peterka medaili města Liberec za občanské zásluhy.

Čestné občanství Liberce před Peterkou získalo 41 lidí. Naposledy ho loni na podzim převzal německý umělec a liberecký rodák Markus Lüpertz. O rok dříve ocenění in memoriam obdržel první polistopadový rektor liberecké univerzity Zdeněk Kovář.

Autoři

Štítky František Peterka, Liberec, herec, primátor, Tibor Batthyány, komedie, Praha, Markus Lüpertz, Zdeněk Kovář, Krkonošské pohádky, Jáchyme, hoď ho do stroje!, Fantomas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec udělil čestné občanství loni zesnulému herci Peterkovi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.