Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Knihkupectví u Fryče si na tento týden připravilo dva tématické večery

Knihkupectví a antikvariát Fryč si připravil tento týden dvě zajímavé akce. V úterý se můžete těšit na večer nad knížkou Nejlepší české básně. Na čtvrtek je přichystána debata o knize Ach, ty Češky!

Nejlepší české básně 

úterý 21. 3. od 19.00 Knihkupectví a antikvariát Fryč

O každoroční antologii české poezie s názvem Nejlepší české básně, kterou nakladatelství Host vydává od roku 2009, budou hovořit vzácní hosté: Editorka výboru roku 2012, vedoucí recenzní rubriky literárního obtýdeníku TVAR a především básnířka Simona Racková. Básnířka, editorka mnoha básnických a prozaických knih a editorka výboru Nejlepší české básně 2014 Olga Stehlíková (Magnesia Litera za poezii 2015). Obě autorky budou číst ukázky ze své tvorby. V rámci Večerů současné české poezie a prózy uvádí Josef Straka. 

kniha Nejlepší české básně 2016
Milovaný i nenáviděný výběr z české poezie, v pořadí osmý. Výběr „nejlepších“ básní nemá sugerovat iluzi objektivity, ale je výsledkem setkání dvou editorů, dvou subjektivních pohledů na poezii daného roku i na poezii jako takovou. Svazek opět představuje přibližně čtyři desítky básní, jež byly uveřejněny v uplynulém roce jako básnické novinky česky píšících autorů; pozornost je věnovaná publikování knižnímu, časopiseckému, ale i na internetu. 

S nápadem vydávat tyto výbory přišel v roce 1988 americký básník a kritik David Lehman. Podobné ročenky dnes vycházejí v řadě zemí světa. V českém prostředí se na editorství podílely ty nejvýznamnější osobnosti české poezie, mj. Karel Šiktanc, Miloslav Topinka, Petr Král, Ivan Wernisch či Petr Hruška. 

Vstupné 60 Kč, studenti/senioři 30 Kč 


Mariusz Surosz: Ach, ty Češky 

čtvrtek 23. 3. v 18.00 Knihkupectví a antikvariát Fryč 

Autorský večer a debata. Významný polský novinář, znalec českého prostředí a jeho nová kniha. 

Mariusz Surosz (*1963) – vystudoval historii a filosofii, přispívá také do několika polských periodik. V českém jazyce již vyšla kniha "Pepíci : dramatické století Čechů polskýma očima". Od roku 2011 žije v Praze. 

Ach, ty Češky! 
Kniha o osmi ženách z české historie a současnosti. Na půdorysu osudů těchto slavných (a mnohdy zapomenutých) osobností – např. Věry Čáslavské, Růženy Vackové, Adiny Mandlové, Petry Šáchové… nám ozřejmuje širší dobové souvislosti a rozkrývá před námi dějiny našeho národa z perspektivy, která o nás vypovídá více, než si sami myslíme. Ach, ty Češky! jsou mistrovským dílem o naší národní povaze, našich komplexech i obrovské síle, zkrátka pestrou mozaikou českých dějin. 

Vstupné 60 Kč, studenti/senioři 30 Kč. 

Všechny kulturní akce pořádané v Knihkupectví a antikvaritátu Fryč najdete zde.

Autoři | Foto Šimon Pikous

Štítky kniha, Josef Straka, Mariusz Surosz, Olga Stehlíková, Magnesia Litera, Věra Čáslavská, Adina Mandlová, Ivan Wernisch, Petr Hruška, David Lehman, Miloslav Topinka, Karel Šiktanc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihkupectví u Fryče si na tento týden připravilo dva tématické večery  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.