Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sezónu už zahájil i zámek ve Svijanech. Loni ho navštívilo deset tisíc lidí

Do své druhé sezony vstoupil v sobotu zámek Svijany na Liberecku. Nejvýznamnější novinky chystá na červen, kdy otevře restauraci a umožní turistům bydlet přímo na zámku. Veřejnosti je zámek přístupný od loňského června, za první sezonu jej navštívilo asi 10 tisíc turistů.

Svijanský zámek vznikl z původní renesanční tvrze, kterou vystavěl stejně jako nedaleký pivovar v polovině 16. století Jaroslav z Vartemberka. Po bitvě na Bílé hoře zámek už nesloužil jako šlechtické sídlo, byl jen správní budovou. Objekt chátral, nejvíc dostal zabrat za socialismu, kdy prošel necitlivou přestavbou a léta sloužil jako ubytovna. Před třemi lety chátrající památku získal Pivovar Svijany. S pomocí norských fondů mu za 60 milionů korun vrátil podobu z přelomu 17. a 18. století, tedy takovou, jakou měl za vlády Valdštejnů.

Veřejnosti je zámek přístupný od loňského června, za první sezonu jej navštívilo asi 10 tisíc turistů. „Věřím, že letos zajímavé zámecké expozice a zahradu zámku zařadí do seznamu památek ještě daleko více lidí," uvedl ředitel pivovaru Roman Havlík.

V červnu by měla být hotová druhá etapa obnovy. Otevře se zámecká restaurace a návštěvníci se budou moci ubytovat v horních patrech zámku. K dispozici budou mít 45 lůžek ve 22 pokojích a jednom apartmá. „Druhá etapa rekonstrukce bude stát kolem 40 milionů korun," uvedl Luboš Spálovský.

Lákadly zámku jsou kaple se zrestaurovanými freskami, výstavní prostory přibližující historii a majitele stavby nebo archeologická expozice s nálezy z okolí Svijan z doby bronzové. Nejhodnotnějším nálezem je zcela neporušená, 3000 let stará bronzová jehlice objevená v zahradě zámku. K zajímavostem patří také například tajná podzemní chodba, venkovní pískoviště sloužící zároveň jako malé archeologické naleziště, pec na chleba či pec na bronzové odlitky.

Na konci letošního roku by se na zámek měly vrátit vzácné varhany, které procházejí obnovou. Restaurování varhan přijde bezmála na milion korun. Podle správce zámku Víta Pražáka jde o vzácný nástroj z 18. století, kterých moc není. „Je z dílny rodu varhanářů Flecků. Nástroj je plně funkční," uvedl.

Autoři | Foto Zámek Svijany

Štítky zámek, Svijany, Liberecký kraj, bitva na Bílé hoře, Pivovar Svijany, Valdštejnové, Roman Havlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezónu už zahájil i zámek ve Svijanech. Loni ho navštívilo deset tisíc lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.