Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hudební festival Lípa Musica na 18 místech nabídne 24 akcí

Hudební festival Lípa Musica bude letos hostit 18 míst v Libereckém a Ústeckém kraji a v saském pohraničí. Na programu je 24 koncertů. Většina se uskuteční na podzim, předprodej ale začne už v květnu.

Festival se bude konat pošestnácté, zájem o něj postupně roste. "Loni jsme měli zhruba 4500 diváků, nejvíc v historii," uvedla Johanovská.

Lípa Musica vznikla na přelomu let 1999 a 2000 původně jako přehlídka zaměřená na duchovní hudbu, postupně se ale rozrostla o další žánry. "Šestnáctý ročník nabídne řadu projektů, v nichž se v různých podobách prolíná tanec, představí se mnoho tváří barokní, ale také klasické hudby pozdějších období," uvedl ředitel a zakladatel festivalu Martin Prokeš.

Za velká lákadla považuje projekt amerického loutnisty a pěvce Joela Frederiksena Requiem za růžový měsíc, představení dua německých flamenkových kytaristů Café del Mundo, hudebně-scénický kus pro klarinet Harlekýn v podání Karla Dohnala či sršící hudební gejzír jménem Orquestrina dirigenta a hornisty Radka Baboráka.

Vrcholem festivalu by se měl stát listopadový koncert v Šaldově divadle v Liberci s operním pěvcem Adamem Plachetkou. "V odborných kruzích se o něm mluví jako o nejlepším mozartovském barytonistovi své generace, a proto jsme se rozhodli jej právě v tomto repertoáru představit i festivalovému a zejména libereckému publiku," řekl Prokeš. Plachetka vystoupí se souborem Pražští komorní sólisté. "Tento komorní ansámbl s velmi zajímavou historií je v současné době veden Radkem Baborákem a stává se od letošního roku i festivalovým orchestrem Lípy Musicy," dodal Prokeš.

Prolog festivalu bude 11. srpna na zřícenině Oybin nedaleko Žitavy, další koncerty se uskuteční v září až listopadu na severu Čech a v Sasku. Poprvé se do festivalu zapojí Drážďany a Waltersdorf, jinak budou koncerty na tradičních místech. Hlavní myšlenkou festivalu je podle Prokeše oživování a probouzení zájmu o kulturu i region. "Chceme přispívat ke zlepšení kulturní úrovně místa, kde žijeme, a ukázat krásy severočeského regionu a sousedního Německa prostřednictvím hudby," dodal.

Autoři | Foto Lípa Musica

Štítky koncert, festival, hudební festival, Liberecký kraj, Ústecký kraj, Radek Baborák, Joel Frederiksen, Adam Plachetka, Divadlo F. X. Šaldy, Německo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hudební festival Lípa Musica na 18 místech nabídne 24 akcí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.