Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Liberec je film friendly. Ocenění získalo město na slavnostním zakončení festivalu Finále Plzeň

V poslední době točí v Liberci jedna produkce za druhou a to nejenom domácí, ale i zahraniční. Pod Ještědem jsme tak mohli vidět oscarového režiséra Rona Howarda, nebo herce Geoffreye Rushe, kteří zde natáčeli seriál Genius. A i proto Liberec získal ocenění města nejvstřícnějšího k filmařům.

Liberec uspěl v konkurenci filmových kanceláří z celé země. Už loni na Finále Plzeň získal zvláštní oceněné, letos vyhrál hlavní cenu. „Oceňujeme zejména vyváženost práce liberecké kanceláře na dvou základních frontách – jak směrem k filmařům, tak i vlastním rezidentům a místní samosprávě,“ řekla Ludmila Claussová z Czech Film Commission.

Pode ní funguje především komunikace. „Liberec Film Office ve svém městě úspěšně popularizuje přínosy audiovizuální produkce, rezidentům komunikuje případná omezení, která plynou ze záborů pro natáčení, pro veřejnost jednou do měsíce pořádá prohlídku radnice po stopách filmařů. Filmařům na druhé straně umí zprostředkovat potřebné kontakty, doporučí jim lokace, pomůže urychlit proces povolení k natáčení,“ vysvětllila.

Genius plný libereckých lokací

Na svém kontě má Liberec Film Office úspěšnou spolupráci s řadou filmových štábů nejen z ČR, ale i z USA, Číny nebo sousedního Německa. Jen před několika dny, 23. dubna měl na National Geographic premiéru desetidílný seriál Genius o Albertu Einsteinovi a první díl byl libereckých lokací skutečně plný. V Liberci se seriál začal natáčet v září 2016 a produkce se do města pravidelně vracela až do letošního března. Oscarový režisér a jeden z producentů Genia Ron Howard (Apollo 13, Šifra mistra Leonarda, Andělé a démoni) nešetřil na práci liberecké filmové kanceláře slovy chvály.

„Jsem nadšená, že se nám podařilo titul získat. Rok 2016 byl velice náročný, protože filmových projektů bylo opravdu mnoho. Nicméně to byly nesmírně zajímavé projekty, které nám přinesly nové zkušenosti, nové nápady jak se rozvíjet, ale také nové možnosti jak propagovat město Liberec,“ říká Pavlína Kuchtová, která stojí za projektem Liberec Film Office.

Nahlédněte do filmového zákulisí

Do zákulisí natáčení v Liberci mohou nahlédnout i samotní obyvatelé města. Magistrát totiž pravidelně pořádá komentované prohlídky s filmovou tematikou. „Pavlína Kuchtová připravuje pravidelné prohlídky liberecké radnice po stopách filmu, kde pomocí fotografií a videí ukazuje, jak filmaři proměnili interiéry radnice pro potřeby natáčení,“ podotkl mluvčí magistrátu Jan Král.

Již v březnu na veletrhu ITB město Liberec společně s Libereckým krajem převzalo ocenění CzechTourism Award 2017 za nejlépe spolupracující region. „Vážím si ocenění naší dlouhodobé spolupráce, společně se snažíme poskytnout nejlepší servis pro novináře a zástupce cestovních kanceláří,“ říká David Pastva, vedoucí Odboru cestovního ruchu, kultury a sportu libereckého magistrátu.

Autoři | Foto MML

Štítky Liberec, filmař, Finále Plzeň, ocenění, Ron Howard, Genius, festival, Ještěd, film, radnice, projekt, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec je film friendly. Ocenění získalo město na slavnostním zakončení festivalu Finále Plzeň  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.