Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Při demolici galerie v Turnově zůstane Alšův obraz na stěně

Demolice galerie turnovského muzea začne nejspíš na konci června, prostor se bude přestavovat na horolezeckou expozici. I v době demolice zůstane na svém místě monumentální obraz od Mikoláše Alše. Bude to bezpečnější než jeho sejmutí. Obraz ochrání klimatizovaná schránka.

"My jsme při přípravách uvažovali o sejmutí obrazu, měli jsme tady nezávisle na sobě tři restaurátory a ani jeden z nich to nedoporučil," uvedla ředitelka muzea Vladimíra Jakouběová.

Alšův obraz Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou má na délku deset metrů a na výšku 8,5 metru, jde o jednu z největších olejomaleb v Evropě. Největší exemplář turnovského muzea je pověšený na jedné stěně galerie už 40 let. Podle restaurátorů nikdo neví, co se s obrazem za tu dobu mohlo stát. "A kdyby se to srolovalo, tak může dojít k popraskání malby a restaurování by pak stálo třeba až dva miliony korun," uvedla ředitelka. Prachotěsná klimatizovaná schránka ze dřeva a sádrokartonu bude stát zhruba půl milionu korun.

Vybudování nové horolezecké expozice si vyžádá kolem 40 milionů korun, většina nákladů se bude platit z evropské dotace. Zatím je vybraná firma, která provede stavební část. Výběrové řízení na zhotovení interiéru se připravuje. Expozice by měla být hotová na začátku roku 2019. Vznikne na místě bývalé kavárny, dílen a galerie. Z těchto prostor by měly zůstat jen obvodové zdi galerie, vše ostatní se zbourá a postaví třípodlažní budova. Stavebních úprav se dočká i muzeum, atrium a okolí muzea včetně zahrady. Nová interaktivní expozice představí historii lezení v Českém ráji. Návštěvník bude stoupat po stezce mezi exponáty a na pozadí bude členitý skalní terén. Alšův obraz se stane součástí této expozice.

Demolice galerie měla začít v květnu, za zpožděním jsou administrativní průtahy. Muzeum se toho rozhodlo využít k uspořádání ještě jedné výstavy. V galerii tak až do poloviny června budou obrazy malířů osmi generací spojených s regionem. Výstava je průřezem děl, které vznikly od začátku 19. století do současnosti.

Autoři

Štítky galerie, muzeum, Turnov, demolice, Mikoláš Aleš, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při demolici galerie v Turnově zůstane Alšův obraz na stěně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.