Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Všechny kulturní akce na jednom papíře. Projekt Živá kultura = živý Liberec využívá čím dál více Liberečanů

Také si občas pokládáte otázku, kam vyrazit v pátek večer nebo na poslední chvíli hledáte program večera pro návštěvu, která nečekaně přijela? Velkým pomocníkem Liberečanů se stal v posledních letech kompletní přehled kulturních akcí Živá kultura = Živý Liberec z hlavy knihkupce Martina Fryče. Jak se nápad kapesního přehledu zrodil, kde ho seženete a kolik akcí v něm najdete? Na to se Liberecká Drbna zeptala samotného tvůrce.

Projekt Živá kultura = živý Liberec si měsíc od měsíce získává více a více příznivců. Přesto, že ho většina Liberečan zná, můžete nám projekt trošku popsat? 

Živá kultura = Živý Liberec je měsíční kulturní přehled - stručný, ale kompletní seznam libereckých akcí. Snažíme se, aby v něm bylo opravdu všechno, od divadel a akcí v knihovně po malé kluby, od událostí pořádaných městem Liberec po koncerty sympatických drsoňů z Azylu. Hodí se vám, pokud přemýšlíte, kam vyrazit, třeba večer, příští týden. Hledáte možnosti. Chcete vědět, co všechno se děje, z čeho vybírat. 

Z obou stran potištěný A3 formát, ve kterém přehled vychází, se hodí na stůl i do batohu nebo kabelky a vychází vždy kolem 30. dne v měsíci. 

Kde zájemci najdou celý přehled? 

Je zdarma dostupný u nás v knihkupectví v Pražské ulici, u kulturních pořadatelů, ale i v informačních centrech, v budovách a kolejích univerzity, v menších obcích blízko Liberce, posíláme ho do základních a středních škol. 

Vzpomínáte si, kdy Vás myšlenka něčeho podobného poprvé napadla? 

Nejprve šlo o snahu podporovat malé pořadatele. To hlavní přišlo někdy v roce 2015. V Liberci stále nebylo jedno místo, jeden zdroj informací o všech akcích. Takový, aby nebylo nutné - třeba když plánujete kam na víkend - prohlížet x a x webů a facebookových stránek. To nám přišlo hodně smutné, ostuda pro stotisícové město, mrzelo nás to. 

Jakým směrem hodláte projekt dál rozvíjet? 

Chtěli bychom připravit webovou verzi a případně propojovat liberecké pořadatele, například dlouhodobým plánováním, vzájemným půjčováním věcí potřebných pro větší kulturní akce a podobně. Letošní rok bude rozhodující, snad najdeme dlouhodobou a stabilní formu financování. 

Kolik akcí a kolika pořadatelů obsahuje například přehled na tento měsíc?  

Ano, jasná čísla jsou někdy nejlepší! V červnu 2017 se pod Ještědem koná 258 akcí od 44 pořadatelů. Tady je ale nutné malé doplnění. Jen dvě věci chybí tištěnému přehledu do 100 procent úplnosti: Program multikin v nákupních škatulích. Ten už se opravdu na A3 nevešel, zato jsou tu tři tipy filmového kritika Kamila Fily. A pak logicky chybí akce, které se pořadatelé rozhodnou pořádat na poslední chvíli, po datu uzávěrky. 

Foto Knihkupectví Fryč

Štítky Knihkupectví Fryč, Fryč, Martin Fryč, Živá kultura = Živý Liberec, Liberec, kultura, kulturní akce, projekt, Drbna.cz, papír, Kamil Fila

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všechny kulturní akce na jednom papíře. Projekt Živá kultura = živý Liberec využívá čím dál více Liberečanů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.