Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Příběh paneláku. Víte, jak vznikala sídliště v Ruprechticích, na Králáku nebo Wolkerák?

Zlatou éru bytové výstavby v Liberci připomíná výstava Příběh paneláku v Libereckém kraji, která začíná vernisáží dnes na Soukenném náměstí. Její autoři z pražského Uměleckoprůmyslového muzea představují fenomén českých panelákových sídlišť – dozvíte se tak zajímavosti o vzniku toho ruprechtického, na Králově Háji, Aloisině výšině a také o Wolkeráku. Výstava potrvá až do 19. září.

„Rádi bychom ukázali, že všechna sídliště nejsou stejná, že to nutně nemusejí být monotónní shluky krabic vyprojektované anonymním týmem v projekčním ústavu,“ vysvětluje hlavní autorka projektu Lucie Skřivánková z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze.

Podle posledního sčítání lidu žije v panelových domech 31 % (téměř 130 tisíc) obyvatel Libereckého kraje. „Panelová sídliště mají svou minulost, přítomnost a v mnoha případech i rozvojový potenciál a pro své obyvatele představují domov. Bylo by proto chybou zavírat oči před osobitostí řady z nich a nechat se ovlivnit jednostrannými odsudky,“ dodává Skřivánková.

Autoři libereckých sídlišť se museli vyrovnávat s náročným svažitým terénem, do kterých se ale nebáli zasadit výrazné dominanty, jakou je třeba jeden z nejdelších paneláků v Česku Hokejka s 693 byty.

Autoři výstavy se zabývají dobou vzniku sídlišť, ale i tím, jak s nimi pracujeme dnes. „Na příkladech ukazujeme, co se s vybranými panelovými sídlišti děje dnes, zda regenerační zásahy přispěly ke zlepšení obytného prostředí nebo naopak narušily genia loci těchto celků,“ doplňuje Lucie Skřivánková.

Termín: 22.června - 19.září 2017
Adresa: Soukenné náměstí, Liberec
Vernisáž: 21. června, 16 hodin

Příběh paneláku. Výstava v ulicích Liberce

Čtvrtek, 22. června 2017, 10:15

Příběh paneláku. Výstava v ulicích Liberce
Příběh paneláku. Výstava v ulicích Liberce

Autoři | Foto

Štítky Paneláky, výstava, Hokejka, Ruprechtice, Wolkerák, Králův Háj, panelový dům, sídliště, Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Liberec, Liberecký kraj, vernisáž, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příběh paneláku. Víte, jak vznikala sídliště v Ruprechticích, na Králáku nebo Wolkerák?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.