Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mezinárodní trienále skla a bižuterie začalo. Po celém Jablonci je k vidění pět výstav

V Jablonci nad Nisou v pátek začalo mezinárodní trienále skla a bižuterie Jablonec 2017. Na přehlídce se prezentují desítky firem, výtvarníků a škol nejen z Česka, ale i z dalších 11 zemí včetně USA nebo Velké Británie. Trienále je jednou z nejreprezentativnějších nekomerčních přehlídek skla nejen v Česku, ale prakticky v celé Evropě.

Trienále navazuje na tradici slavných bižuterních výstav z druhé poloviny minulého století, na které do Jablonce přijížděly statisíce lidí. Před třemi lety cyklus přilákal přes 14.000 návštěvníků.

„Jablonec nad Nisou se dnes na několik měsíců změnil v místo zaslíbené sklu, bižuterii a šperku. Stálé expozice muzea doplnily aktuální výstavy po celém městě věnované užitkovému a dekorativnímu sklu, designu, uměleckému sklu, studentským vizím, ale i technickému sklu," řekla Milada Valečková, ředitelka Muzea skla a bižuterie, které je hlavním organizátorem.

Po celém městě se koná pět samostatných výstav, které se veřejnosti otevřou v sobotu a přístupné budou do konce letních prázdnin.

V Galerii N je výběr z tvorby českých a zahraničních středních odborných škol a vysokoškolských ateliérů pod názvem A.TO.MY! V kostele sv. Anny představuje výstava NO LIMITS práce českých sklářských výtvarníků, kteří zároveň působí jako pedagogové.

Novinkou tohoto ročníku je výstava MATERIÁL:SKLO, která představuje suroviny nezbytné k výrobě skla i zajímavé a inovativní příklady využití skla. „Technické sklo je vlastně největší vývozní artikl, to málokdo ví," uvedl předseda mezinárodní komise Jaroslav Polanecký z ústecké Univerzity J. E. Purkyně.

Hlavní výstava TRENDY.DESIGN.PRODUKCE a společný projekt REDESIGN připravený s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně jsou v hlavní budově muzea až do 28. října. „Vstupné stačí zaplatit jednou, na všech místech bude k dispozici vstupenka za 80 korun, která platí na všechny výstavy včetně dětské herny. Vstupenka je platná po celou dobu trienále, takže nemusíte všechno obrazit v jeden den, ale můžete si to rozložit do dvou tří dnů," řekla Valečková.

Se vstupenkou z trienále je možné navštívit i samostatnou expozici muzea v Kristiánově v Jizerských horách.

Autoři | Foto Muzeum skla a bižuterie Jablonec

Štítky Trienále, Jablonec nad Nisou, sklo, výstava, bižuterie, muzeum, Česko, vstupenka, USA, Evropa, Velká Británie, Galerie N, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní trienále skla a bižuterie začalo. Po celém Jablonci je k vidění pět výstav  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.