Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Centrum Liberce oživily objekty od českých a německých výtvarníků

Centrum Liberce oživily objekty a interaktivní instalace od českých a německých výtvarníků, které vznikly v projektu OBJEKT Liberec. V Parku Clam-Gallasů nedaleko libereckého zámku je mohou návštěvníci do konce prázdnin nejen obdivovat, ale také si je osahat a užít.

Pro OBJEKT Liberec kurátorku výtavy Janu Bernartovou inspirovala legendární výstava Socha a město Liberec 1969. Tehdy byly na veřejných prostranstvích ve městě instalovány práce významných českých sochařů, mnohé z nich v Liberci zůstaly dodnes.

„Dokonce tady v Parku Clam-Gallasů je jedna socha z této výstavy - Dvanáct měsíců od Josefa Klimeše," poznamenala Jana Bernartová.

K oblíbeným sochám z tohoto období patří například i Brána snů od Evy Kmentové nebo Motýlí křídla od Jiřího Nováka, které už bezmála 50 let zdobí parčík proti Severočeskému muzeu v Liberci.

Přehlídka soudobého umění z roku 1969 zaznamenala zcela mimořádný ohlas odborníků i veřejnosti nejen v Liberci a celé republice, ale i v zahraničí. „Umění ve veřejném prostoru pozitivně ovlivňuje atmosféru města. Pokud je svým postojem kritické, vyjadřuje svobodný názor, otevírá diskusi a to je samozřejmě dobře. Mou vizí je oslovit Liberečany, rozšířit jejich citlivost ve vnímání umění, podnítit k uvažování o současném umění, funguje to jako otevřená platforma," řekla kurátorka výstavy.

Na rozdíl od soch z roku 1969 ale tyto v Liberci zůstanou jen do konce srpna. Pro výstavu OBJEKT Liberec vytvořili svá díla Peter Demek, Sarah Gosdschanová, Lukáš Hájek, Julia Langhammerová, Richard Loskot, Johannes Makolies, Jaroslav Prokeš a Jan Stolín.

V rámci projektu oživila nová socha Meteorit i nároží u radnice, autorem je Petr Zubek. Současně s výstavou dnes v Liberci začal týdenní festival věnovaný současnému umění ART WEEK, který má za cíl propagovat umění ve městě a přitáhnout pozornost odborníků i laické veřejnosti k uměleckým objektům. Autory uměleckých instalací jsou Samí Abdulnour, Filip Dvořák a Martin Kolarov, Martin Hofman a Tomáš Moravec. Ty ale ve městě zůstanou jen týden.

Autoři | Foto

Štítky Objekt, Liberec, výstava, umění, socha, Josef Klimeš, Eva Kmentová, Jiří Novák, Severočeské muzeum v Liberci, Martin Hofmann, Richard Loskot, Jaroslav Prokeš, Filip Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Centrum Liberce oživily objekty od českých a  německých výtvarníků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.