Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jsou knihy, které mění život. Karpatské hry od Miloslava Nevrhlého jsou jednou z nich

Hledáte originální dárek nebo si chcete jen udělat radost? Právě vyšlo nové vydání Karpatských her, které najdete na pultech Knihkupectví Fryč. Kniha má formát cca A5 a je vytisknutá na bílém ofsetovém papíru s černobílými ilustracemi Ludvíka Kunce.

Jsou knihy, které mění život. Karpatské hry od Miloslava Nevrhlého jsou jednou z nich. Podobně jako Kniha o Jizerských horách objevila mnoha lidem jejich kraj, svět pomníčků, dávných cest a příběhů, tak i Karpatské hry ovlivnily tisíce a tisíce lidí - a to nejen skautů, cestovatelů a trampů. 

Tuto knihu mnoho lidí opisovalo a předávalo kamarádům. Někteří úryvky z ní rozdávali a lepili na nárožích - v době totality, kdy něco takového bylo neobvyklé, podezřelé a trestné. 

Jak Karpatské hry přiblížit? 

Je to kniha dobrodružství, kniha báseň, kniha životní cesty. Kniha o lidech v dalekých horách i kniha o lidech vám nejbližších. Karpatské hry jsou beletrií, cestopisem i čtením o duši. 

Mezi silné a okouzlující popisy rumunských hor a údolí se vplétají veselé i hluboké životní hry, díky kterým jsme šťastnější, svobodnější a vidíme víc věcí kolem sebe. Miloslav Nevrlý je vzácný a skromný průvodce. 

Karpatské hry jsou vlastně inspirace pro každý den: Hra na veselou skromnost, Hra na vlčí dech, na gazelí nohy, Hra na jitřní radost... Jídlo, běh, věci kolem nás, cestování - zdánlivé samozřejmosti v jiném světle. Ve světle, které vám může změnit, obohatit život. 

Cesta do hor je v knize Karpatské hry cestou k sobě a k lidem kolem sebe, přemýšlení o svém životě tu je jako šumění lesa a zvuk vody v rumunských řekách. 

Poprvé vyšly Karpatské hry v roce 1981 jako průvodce pro vysokohorské turisty. Další lidé si z nich však opisovali celé kapitoly, vydávali se s nimi do Rumunska nebo hráli karpatské hry na svých cestách kamkoli jinam. Knihu nebylo možné koupit v knihkupectvích, přesto ji z opisů nebo z brožovaných vydání pro skauty znají desetitisíce čtenářů. V roce 2006 vycházejí Karpatské hry po sedmé, poprvé vázané, v úpravě předního knižního grafika Miloslava Fulína. Záměrem tohoto vydání s barevnými fotografiemi je nabídnout českému čtenáři jedinečné dílo, které mnoho lidí, nejen cestovatelů, považuje za knihu knih.

Štítky Knihkupectví Fryč, Fryč, Karpatské hry, kniha, kultura, Ludvík Kunc, Miloslav Nevrlý, Jizerské hory, Rumunsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsou knihy, které mění život. Karpatské hry od Miloslava Nevrhlého jsou jednou z nich  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.